Homelokalne vestiNadbiskup Nemet predvodio euharistijsko slavlje u župi sv. Majke Terezije u Aleksincu

Nadbiskup Nemet predvodio euharistijsko slavlje u župi sv. Majke Terezije u Aleksincu

Svečano euharistijsko slavlje u utorak, 5. septembra, u župnoj crkvi sv. Majke Terezije u Aleksincu predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet.

U zajedništvu sa vernicima, svečanim misnim slavljem proslavljena je nebeska zaštitnica ove župe, sveta Majka Terezija. Ovo je takođe bila i prva zvanična poseta nadbiskupa Nemeta župnoj zajednici u Aleksincu od preuzimanja vodstva Beogradskom nadbiskupijom.

Na početku misnog slavlja župnik vlč. Marko Trošt uputio je pozdrave i dobrodošlicu najpre predsedatelju ovog misnog slavlja, mons. Nemetu; zatim i svim prisutnim vernicima i hodočasnicima iz drugih župa. Na poseban način i gostima iz Slovenije na čelu sa vlč. Brankom Mačekom, župnikom i direktorom Karitasa Maribor. Zatim i predstavnicima opštinskih vlasti, zamenici predsesdnika opštine Aleksinac gospođi Marijani Radivojević kao i predstavnicima Srpske Pravoslavne Crkve u Aleksincu.

„Bog je velik i čudesno deluje i u našem životu, ali i u životima svakog pojedinca, pa i cele ljudske porodice, jedan od načina kako to čini jeste da oni koji čitaju Njegovu Reč i razmatraju o njoj dolaze do odluke kako tu Reč žele da promene u svom životu i da prema njoj žive“, razmišljanje je kojim je nadbiskup Nemet započeo svoju propoved.  Istakavši značaj misnih čitanja koja iako smeštena u prošlosti, prisutna su i danas, i danas su aktuelna u kontekstu socijalnog života čoveka današnjice. Živa Reč podsticaj je promene na koju Bog preko svojih proroka i svojih učenika poziva i danas svakog čoveka, poziva na veru i nadu u konačno otkupljenje koje će doći na kraju vremena.

Nadbiskup je istakao Isusov sud kao krajnju instancu na kojoj će svaki čovek na kraju vremena stati i položiti Bogu svoj život ali ne kroz veličine i materijalno bogatstvo koje je sticao u ovozemaljskom životu već kroz dela ljubavi, kroz osnovni zadatak koji hrišćanstvo stavlja pred svakog. „ Bog je ljubav, toliko jednostavna rečenica a ipak preduboka. Srž našeg ljudskog poziva je da ljubimo jedni druge i da ljubimo Boga kao što je On ljubio nas; ako nam se to čini previsoko, vidimo da nam u istoriji čovečanstva Bog uvek poklanja osobe koje tu istinu, da je Bog ljubav, znaju da prevedu u svakodnevni život, upravo takvu sveticu slavimo danas. Jednu običnu krhku ženu koja je shvatila šta to znači da je Bog ljubav, i tu istinu ona je provela u život“, istakao je nadbiskup govoreći o ovoj svetici iz Kalkute.

Rođena u svetu koji ne poznaje granice i nacije, sveta Majka Terezija, pomagala je svima bez razlike. „ Rano je upoznala svet jevanđelja i još u detinjstvu u njoj se rodila želja da postane misionarka, što se nakon nekoliko godina i ostvarilo, i njena misija u Indiji započela je u najiromašnijem delu ove zemlje, u Kalkuti“ rekao je mons. Nemet. Uprkos problenmima sa kojima se kao žena susretala u tom vremenu kada je morala da pronađe svoje mesto u svetu koje je još uvek bilo konzervativno u pogledu razlika između muškaraca i žena, ona je snagu pronalazila kod Boga, u molitvi, na čudesan način pretačući rečenicu Bog je ljubav u svoj svakodnevni život.

Nadbiskup Nemet zaključio je propoved pozivom, da po uzoru na ovu sveticu svi vernici otvore srca i sa ljubavlju smelo prime Božiji poziv poput ove hrabre svetice koja se nikada nije predala već smelo i hrabro koračala dalje, šireći Božiju ljubav.

Nakon svete mise usledilo je druženje.

M.A.K. / KMC

FOLLOW US ON: