Homelokalne vestiNadbiskup Nemet predvodio svetkovinu Uzvišenja Svetoga Križa u Vršcu

Nadbiskup Nemet predvodio svetkovinu Uzvišenja Svetoga Križa u Vršcu

Beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet SVD, na svetkovinu Uzvišenja Svetoga Križa, u četvrtak 14. septembra, u župnoj crkvi sv. Gerarda u Vršcu predvodio je svečano liturgijsko slavlje, a koncelebrirali su nagyváradski biskup mons. Böcskei László, temišvarski biskupi mons. Martin Roos i mons. Pál József Csaba i više od deset svećenika Zrenjaninske biskupije i Beogradske nadbiskupije.

Na svetoj misi je nazočio rumunjski vladika Jeronim, hodočasnici iz Zrenjaninske biskupije, Beogradske nadbiskupije kao i donatori iz Švicarske (Basela), koji su ove godine obilježili 30-tu obljetnicu bratimljenja s ovom župom.

Nadbiskup Nemet je u propovijedi istakao kako se u današnjem svijetu događaju razne tragedije i nesreće: „blizu nas je rat koji ulazi u drugu godinu, u Africi još više ratova, tragedije kao što je zemljotres u Maroku i poplave u Libiji koje su odnijele više od deset tisuća ljudskih života“, rekao je nadbiskup Nemet te dodao da gledajući sva ta zla u našem svijetu kao da nam se čini da živimo u moru zla, nesreća i tragedija, jer sve oko nas govori o smrti i prolaznosti. Govoreći o razvoju i tehnici koja čovjeku omogućava da sve to vidi,  nadbiskup Nemet je naglasio da bi čovjek gledajući to mogao posumnjati u razvoj života, „ali današnja svetkovina daje perspektivu da i u mora patnje i trpljenja izvire križ Kristov i svetkovina Uzvišenja Križa znači da se izlazi iz zemaljskog, da se napušta ono što stvara zlo i nas uništava, ali taj izlazak nije odlazak nego uzdignuće iznad mora zla“. Nadalje, nadbiskup Nemet osvrnuvši se na poslanicu sv. Pavla istakao je da drvo križa nije uzdignuto da bi pobjeglo, nego svatko tko pogleda u taj križ da ima život vječni. „Uzdignuće križa uzrok je naše radosti, a sve što je u moru zla oko nas nije krajnje rješenje, nego Isus Krist“, rekao je nadbiskup Nemet.

Na kraju propovijedi nadbiskup Nemet je potakao vjernike da u svakodnevnom životu kad im je teško i kad imaju patnje pogledaju na križ Kristov, a u medijima kad saznaju za neko zlo da se sjete kako je ono već pobijeđeno, jer posljednju riječ nema patnja, zlo i trpljenje, nego život donesen po Kristu.

Na kraju svete mise župnik vlč. Alen Palatinus pozdravio je sve nazočne i zahvalio svima koji su sudjelovali kao i onima koji su se aktivno uključili u pripremi svečanosti, a na poseban način zahvalio je nadbiskupu Nemetu koji je predvodio misno slavlje i uputio propovijed na srpskom jeziku, kao i biskupima koji su uputili propovijed na mađarskom i njemačkom jeziku.

 

 

KMC

FOLLOW US ON: