HomevestiNuncij Pezzuto je novi počasni doktor Sveučilišta u Mostaru

Nuncij Pezzuto je novi počasni doktor Sveučilišta u Mostaru

Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto je na svečanosti održanoj u srijedu 10. marta promoviran u počasnoga doktora Sveučilišta u Mostaru.

U zahvalnom govoru nuncij Pezzuto iskazao je zahvalnost toj akademskoj instituciji, „ovom prestižnom sveučilištu, koje se s pravom može smatrati ponosom, ne samo hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini nego i svih entiteta koji čine ovu regiju“.

Nadbiskup Pezzuto dvanaesti je počasni doktor (doctor honoris causa) Sveučilišta u Mostaru koji osim časti i naslova preuzima na sebe čuvanje ugleda i dostojanstva sveučilišta. Prema europskoj sveučilišnoj tradiciji dodjela počasnog doktorata izniman je događaj za sveučilište.

U pozdravnom obraćanju rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić naglasio je kako  mons. Pezzuto godinama  održava izvrsne odnose i susrete sa Sveučilištem u Mostaru, pomaže u uspostavljanju brojnih veza s drugim institucijama, održava predavanja studentima i profesorima te sudjeluje na međunarodnim konferencijama. „Svi su ti susreti i gostovanja bili puni optimizma, otvorenosti, suradnje i ljubavi prema čovjeku i Stvoritelju. Bio nam je i ostao učitelj životnoga dijaloga, ali, nadasve, prijatelj“, istaknuo je rektor Tomić.

„Zbog takva doprinosa Bosni i Hercegovini i izvrsna odnosa sa Sveučilištem u Mostaru, naš je Senat odlučio dodijeliti mons. Luigiju Pezzutu najviše priznanje, tj. titulu počasnoga doktorata ‘doctor honoris causa’. Danas dodjeljujemo ovo počasno zvanje s dubokim uvjerenjem kako će mons. Luigi Pezzuto uvijek biti prijatelj Sveučilišta u Mostaru i države Bosne i Hercegovine bez obzira na to gdje obavlja svoju dužnost koju mu povjeri Sveta Stolica. Također želimo da i dalje ostane graditelj mostova među ljudima, kulturama, narodima i državama, moleći se za sve ljude okupljene u vrijednostima čovjekoljublja“, poručio je rektor Tomić.

Počasni doktorat pokreće se obrazloženim prijedlogom pojedinog sveučilišnog tijela, fakulteta ili pojedinaca. Senat imenuje stručno povjerenstvo i donosi konačnu odluku na temelju izvješća tog povjerenstva. Uime povjerenstva, kao promotor, na svečanosti je govorio prof. dr. sc. Dragan Čović, koji je naglasio kako se nadbiskup Pezzuto kao apostolski nuncij snažno zalagao i zalaže za uspostavu društva mira i blagostanja, ponajviše u smislu da konstitutivni narodi BiH napreduju na putu pomirenja i uzajamnog praštanja. „Apostolski nuncij u BiH dokazao se kao istinski prijatelj ove zemlje, svih njenih konstitutivnih naroda, podržavajući jednakopravnost i pravičnost te euroatlantski put Bosne i Hercegovine. S tim u vezi očevidno je da se radi o osvjedočenom prijatelju naše domovine. Povjerenstvo je uzimajući sve navedeno u obzir, jednoglasno donijelo zaključak i prijedlog da mons. Luigi Pezzuto, opunomoćeni predstavnik nasljednika svetog Petra, istaknuti diplomat, svećenik, teolog, poliglot, humanist, kozmopolit i mirotvorac, ispunjava sve uvjete za realizaciju dodjele počasnog doktorata znanosti Sveučilišta u Mostaru“, zaključio je dr. Čović kao predsjednik Povjerenstva i promotor.

Diplome počasnih doktora svečanije su od ostalih diploma, pisane su latinskim jezikom, ovjerene potpisom rektora i promotora te opečaćene suhim žigom sveučilišta.

Nadbiskup i apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto prije dodjele počasnog doktorata sastao s Upravom Sveučilišta u Mostaru u Rektoratu, izvijestili su s mostarskog Sveučilišta.

(ika/kmc)

FOLLOW US ON: