Homelokalne vestiOdržan Nacionalni susret volontera i zaposlenih u Caritasu

Održan Nacionalni susret volontera i zaposlenih u Caritasu

Katedralna župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu bila je domaćin ovogodišnjeg Nacionalnog susreta volontera i zapsolenih u Caritasu, koji je održan 15.10.2022. Bila je ovo prilika da se stari prijatelji okupe, da se steknu nova poznanstva, ali pre svega da se zaviri u sopstvenu dušu i dokuči sama srž Caritasa. Tema Susreta, o kojoj je diskutovalo oko 200 učesnika, bila je MOLI I RADI (Ora et labora).

Euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i mitropolit, mons. Stanislav Hočevar u koncelebraciji sa sveštenicima – direktorima nacionalnog, biskupijskih i župnih Caritasa u Srbiji. Mons. Hočevar je prisutnima objasnio da je suština svakog hrišćanina da teži da u što većoj meri bude nalik Isusu Hristu, a da je najbolji način da se to postigne upravo kroz molitvu i rad u službi delotvorne bratske ljubavi, odnosno karitativno delovanje.

Nakon uvodnog obraćanja i liturgijskog slavlja, usledila su veoma inspirativna predavanja na temu MOLI I RADI. Na hrvatskom jeziku, predavanje je održao vlč. Andrej Đuriček, a na mađarskom vlč. István Dobai i gospodin Gabor Ric.

Nakon predavanja usledio je rad po grupama, gde su svi učesnici imali priliku da prodiskutuju, razmene svoje stavove i zajedno potraže način da prodube svoj unutarnji put ka Isusu Hristu kroz molitvu i dobročino delovanje.
Za sve prisutne obezbeđen je ručak koji su posluživali volonteri i zaposleni u Caritasu Beogradske nadbiskupije.

Susret je završen sumiranjem utisaka i sa željama da se ovakvi susreti češće održavaju, pre svega na dijecezanskom nivou.

Caritas.rs/KMC

FOLLOW US ON: