Homelokalne vestiP. Ivan Matić predvodio proslavu praznika sv. Petra u Beogradu

P. Ivan Matić predvodio proslavu praznika sv. Petra u Beogradu

Župa sv. Petra u Beogradu, proslavila je u četvrtak, 29. juna praznik svog nebeskog zaštitnika. Svečano euharistijsko slavlje u večernjim satima predvodio je p. Ivan Matić, superior Rezidencije isusovaca u Osijeku uz koncelebraciju p. Marijana Steinera, superiora Rezidencije isusovaca u Beogradu i p. Smiljana Milićevića, domaćeg župnika.

Župnik je na početku svečanog euharistijskog slavlja pozdravio sve prisutne vernike a na poseban način predsedatelja i zahvalio mu se na mogućnosti zajedništva tokom ovog posebnog dana za ovu župu kao i čitavu župnu zajednicu.

U prigodnoj propovedi p. Ivan istako je na samom početku da ne treba razdvajati dva sveca koja se slave ovoga dana a to su prvaci među apostolima sv. Petar i sv. Pavle, jer su oni podjednako važni za samu istoriju i rane početke hrišćanstva. Nastavivši dalje pričom o patronu ove župe podsećajući vernike na život i poslanje ovog sveca koji je u počecima isto bio čovek podložan greškama ali uvek obasut Božijom ljubavlju koja je bezgranična i koja ga je uvek iznova i iznova vraćala na put Božijeg promisla.

Nazivajući sv. Pavla “ novim teologom” podsetio je da je upravo ovaj svetac primer pravog obraćenja. Od progonitelja hrišćana do “gorljivog apostola vere”, promenivši ime iz Savla u Pavle, Bog se obratio ovom apostolu nakon čega on prestaje da progoni i počinje da pomaže Isusovu prvu zajednicu.

“Danas slavimo apostole Petra i Pavla koji su bili potpuno različiti, različitog porekla i karaktera a ipak ih povezuje nešto zajedničko – živeli su svoj život za Krista i dali su svoj život za Krista. Petar razapet na krstu sa glavom okrenutom na dole jer nije smatrao da je dostojan da umre kao njegov Učitelj. Pavlu je mačem bila odrubljena glava” istakao je propovednik na ovaj način ističući zajedničku nit koja je povezivala ove svece a to je upravo sam Isus, za koga su i dali svoje živote. Nastavivši dalje sa upoređivanjem ovih svetaca, dodao je “Petar je prvi u ispovedanju vere a Pavle u značenju njenih dubina”.

“Trebamo pratiti ove apostole, čuvati Božiju Tajnu i postati spremni na novost delovanja Duha Božijega i zato neka nam Petar i Pavle izmole veran duh. Neka nam izmole i srećan završetak ovozemaljskog delovanja kakav su oni imali. Da možemo poput Pavla reći “ Dobar sam boj bio, trku završio i veru sačuvao”, zaključio je p. Ivan.

 

Na kraju svečanog misnog slavlja, p. Smiljan se zahvalio svima koji su pomogli da proslava nebeskog zaštitnika ove Crkve koja i nosi ime po apostolu Petru, izgleda upravo ovako, ujedno čestitavši celoj župnoj zajednici kao i hodočasnicima ovaj praznik.

 

Marija Antonela Kanelić

 

FOLLOW US ON: