HomevestiPapa Franjo tijekom mise u Erbilu: Crkva u Iraku je živa Crkva

Papa Franjo tijekom mise u Erbilu: Crkva u Iraku je živa Crkva

Papa Franjo tijekom mise u Erbilu, u Iraku  (Vatican Media)

Napast osvete moramo pobijediti snagom oprosta koji dolazi od Isusa – istaknuo je papa Franjo u nedjelju poslijepodne tijekom mise na stadionu Franso Hariri u Erbilu. Papa je pohvalio zauzetost Crkve u Iraku za potrebite usred vidljivih i nevidljivih rana, te je napomenuo da smo pozvani očistiti svoja srca od ljudskih iskušenja i logike, te zaprljati ruke za svoju braću, kako bismo postali tvorci novog društvenog poretka u kojem nema mjesta za pokazivanje snage i licemjerne dvoličnosti.

Papa Franjo je u nedjelju poslijepodne, trećega i zadnjega dana posjeta Iraku, poštujući mjere protiv pandemije, slavio misu na stadionu Franso Hariri u Erbilu, u nazočnosti oko 10.000 ljudi. Snaga i Božja mudrost objavljuju se milosrđem i oprostom – istaknuo je Papa u propovijedi i podsjetio – Mnogi u Iraku nose rane rata i nasilja, vidljive i nevidljive rane. Crkva je u Iraku učinila i čini mnogo kako bi navijestila tu divnu mudrost križa, šireći Kristovo milosrđe i oprost, osobito prema najpotrebitijima. Unatoč velikom siromaštvu i teškoćama, mnogi su Iračani bili solidarni te konkretno pomogli siromašne i one koji trpe. To je jedan od razloga koji su me potaknuli hodočastiti među vas kako bih vam zahvalio i ohrabrio vas u vjeri i svjedočenju. Danas mogu vidjeti i dotaknuti da je Crkva u Iraku živa, da Krist živi i djeluje u ovom svetom i vjernom narodu.

Bog nas oslobađa onoga načina shvaćanja vjere, obitelji i zajednice koji dijeli, koji suprotstavlja i isključuje – rekao je Sveti Otac te napomenuo – Jača nas kako bismo se znali oduprijeti napastima za osvetom koja nas uranja u spiralu odmazde. Kao što Isus nije dopuštao da kuća njegovog Oca postane tržnica, isto tako ne želi da naše srce bude mjesto previranja, nereda i zbrke. Srce moramo urediti i očistiti od laži i dvoličnosti licemjerja. Moramo se očistiti od svojih varljivih sigurnosti koje trguju vjerom u Boga; iz svojeg srca i iz Crkve moramo očistiti podla nagovaranja moći i novca. Da bismo očistili srce, moramo zaprljati ruke, osjećati odgovornost, a ne samo gledati kako brat i sestra trpe.

Sami to nismo sposobni učiniti, potreban nam je Isus – rekao je papa Franjo i dodao – On može pobijediti naše zlo, izliječiti naše bolesti, obnoviti hram našega srca. Gledati Isusa i slijediti ga, znači čuvati se nekih zamki ljudske logike. Lako je pasti u zamku i misliti da moramo drugima pokazati da smo jaki i mudri; stvoriti si krivu sliku o Bogu koja nam daje sigurnost. Zapravo, svima nam je potrebna Božja snaga i mudrost koju je Isus objavio na križu. Isus koji, kada mu okrenemo leđa, nikada nas ne prepušta samima sebi, ne samo da nas čisti od naših grijeha, nego nam daje da budemo sudionici njegove snage i mudrosti.

Isus je tu snagu i mudrost objavio milosrđem i oprostom – rekao je Papa i nastavio – Nije to želio učiniti pokazujući svoju snagu, namećući svoj glas, ni dugim govorima, niti ističući svoj nauk. Snagom nas Duha Svetoga šalje, ne da činimo prozelitizam, nego da kao njegovi učenici svjedočimo evanđelje koje ima snagu promijeniti život. Gospodin nam snagom svojega uskrsnuća obećava da iz ruševina koje su uzrokovane nepravdom, podjelom i mržnjom, može podići nas i naše zajednice. Želi da budemo spašeni i da postanemo živi hram njegove ljubavi, u bratstvu, služenju i milosrđu.

Očima vjere prepoznajemo prisutnost raspetog i uskrslog Gospodina među nama, učimo prihvaćati njegovu oslobađajuću mudrost, odmarati se u njegovim ranama i naći ozdravljenje i snagu za služenje njegovom Kraljevstvu koje dolazi u naš svijet. Njegovim smo ranama izliječeni; u njegovim ranama nalazimo melem njegove milosrdne ljubavi; jer On, dobri Samarijanac čovječanstva, želi pomazati svaku ranu, ozdraviti svaku bolnu uspomenu i nadahnuti budućnost mira i bratstva u ovoj zemlji. Snagom Krista i Duha Svetoga kršćanske zajednice postaju znak Kraljevstva koje dolazi, Kraljevstva ljubavi, pravde i mira – rekao je na kraju Sveti Otac.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: