Homeporuke i poslanicePapa Franjo : Umjetnost uspostavlja bratstvo; nema tu prijatelja i neprijatelja

Papa Franjo : Umjetnost uspostavlja bratstvo; nema tu prijatelja i neprijatelja

Prije opće audijencije Papa je u maloj dvorani, uz Dvoranu Pavla VI., pozdravio umjetnike koji će sutra nastupiti na ovogodišnjem Božićnom koncertu, te im zahvalio na potpori koja će preko prihoda od koncerta omogućiti obrazovne projekte u Libanonu i na Haitiju

Božić u svijet donosi Božju nježnost, budeći u svima radost i nadu. Te osjećaje i vi, umjetnici, znate oživjeti i širiti svojim talentima – prve su riječi koje je papa Franjo upravio organizatorima i umjetnicima, sudionicima 29. božićnog koncerta koji će se održati sutra u koncertnoj dvorani Conciliazione u Rimu, a na Badnjak navečer emitirat će se na talijanskoj televizijskoj postaji Canale 5.

Nježnost se rađa iz ljubavi, ona je poput jezika ljubavi; (…) gesta ljubavi je najjednostavnija (…) U jaslicama vidimo ljubav majke, ljubav oca; vidimo pastire koji su ganuti pred tek rođenim djetetom, anđele koji slave Gospodinov dolazak… Sve je prožeto osjećajem  čuđenja i ljubavi koja vodi do nježnosti. To želim ponoviti: Božji je jezik blizina, suosjećanje i nježnost. Te tri stvari zajedno – istaknuo je Papa.

Ljubav pobuđuje radost, kao i rođenje novoga života. Papa Franjo se tako spomenuo brojne, manje sretne djece u svijetu. Upravo će u svrhu blagodati nekih od njih biti i sutrašnji koncert. Na Božićnom koncertu nudite svoje umjetničke kvalitete kako biste poduprli obrazovne projekte, namijenjene ponajviše djeci i mladima u dvjema zemljama u kojima su uvjeti vrlo oskudni: na Haitiju i u Libanonu – napomenuo je Papa.

Libanon podupiru hrabri salezijanci koji uvijek izmisle nešto kako bi išli naprijed. I to je obećanje života. Haiti podupire Scholas Occurrentes, papinski pokret koji tako dobro vodi mons. Zani – istaknuo je. Vaša glazba, vaša pjesma, pomažu otvoriti srce kako ne bismo zaboravili one koji trpe i kako bismo poduzeli konkretne geste solidarnosti, koje donose radost mnogim obiteljima koje kroz obrazovanje žele svojoj djeci pružiti budućnost.

Uz nježnost i radost, u betlehemskoj se spilji za čovječanstvo upalila i nada. Govoreći o nadi Papa je spomenuo pandemiju koja je opteretila i opterećuje mnogo djece isključene iz svake odgojne aktivnosti, kao i ‘druge pandemije’ koje priječe širenje kulture dijaloga i uključivanja. Potrebno je zauzeti se kako bi se svim mladim ljudima zajamčila mogućnost razvoja i obrazovanja; valja ulagati u odgoj – istaknuo je te objasnio – to znači pomoći mladićima i djevojkama s nadom gledati u budućnost.

Svjetlost Božića nam daje da ponovno otkrijemo osjećaj bratstva i potiče nas na solidarnost s onima koji su u potrebi, jer – istaknuo je Sveti Otac – u obrazovanju boravi sjeme nade. Vi u umjetnosti odmah uspostavljate bratstvo, pred umjetnošću nema prijatelja i neprijatelja, svi smo jednaki, svi prijatelji, svi braća. Vaš je jezik izražavanja plodan – istaknuo je papa Franjo te zahvalio umjetnicima na njihovoj velikodušnosti, poželjevši im da uvijek budu glasnici nježnosti, radosti i nade.

(VN/KMC)

FOLLOW US ON: