HomevestiPapa: Kardinal Cassidy i njegova dragocjena služba u promicanju jedinstva kršćana

Papa: Kardinal Cassidy i njegova dragocjena služba u promicanju jedinstva kršćana

Kardinal Edward Idris Cassidy

U brzojavu koji je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, papa Franjo se spominje apostolske revnosti kardinala Cassidyja, preminuloga 10. aprila

Papa Franjo je izrazio svoju najdublju sućut povodom preminuća kardinala Edwarda Idrisa Cassidyja, u brzojavu, koji je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, upućenom nadbiskupu Adolfu Titu Yllani, apostolskom nunciju u Australiji. Kardinal je preminuo u subotu, 10. aprila, u australskom gradu Newcastleu, u 97. godini života.

Prisjećajući se sa zahvalnošću godinā dragocjenoga služenja blagopokojnoga kardinala Svetoj Stolici, njegove gorljivosti u širenju evanđelja i njegova zauzimanja u promicanju jedinstva kršćana, Papa je njegovu dušu povjerio milosrdnoj Božjoj ljubavi, a svima koji žaluju zbog njegova preminuća poslao svoj blagoslov kao znak utjehe i mira u Gospodinu.

Nekadašnji predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana, kardinal Edward Idris Cassidy, rođen je u Sydneyju, u Australiji, 5. jula 1924. godine. U sjemenište je ušao u februaru 1943., a za svećenika je zaređen 1949. godine. Prvu je dužnost u vatikanskoj diplomaciji imao u Apostolskoj internuncijaturi u Indiji, u kojoj je radio od 1955. do 1962. godine. Nakon toga je pet godina, do 1967., bio u službi u apostolskoj nuncijaturi u Dublinu, dvije godine u Salvadoru te jednu godinu u Argentini.

Poslije je bio u službi u više drugih zemalja, do 1988. godine kada je imenovan zamjenikom za opće poslove u Državnom tajništvu. Tu je dužnost obavljao do 12. decembra 1989. godine kada je imenovan predsjednikom Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana, te na toj dužnosti ostao do umirovljenja, 3. marta 2001. godine.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: