Homeporuke i poslanicePapa: U svijetu sramotnih nejednakosti potrebne su škole koje oblikuju kritičke savjesti

Papa: U svijetu sramotnih nejednakosti potrebne su škole koje oblikuju kritičke savjesti

Povodom 20. obljetnice utemeljenja Latinskoameričkoga saveza kolegijā Družbe Isusove (FLACSI), koji obuhvaća više od 90 škola u 19 zemalja Latinske Amerike, papa Franjo je uputio videoporuku u kojoj je potaknuo da te ustanove budu gostoljubiva mjesta otvorenih vrata za siromašne. ‘Ne’ sebičnom elitizmu

Mjesta na kojima treba dozreti kritičko stajalište prema određenim modelima razvoja i potrošnje koji stvaraju sramotne nejednakosti i koji uzrokuju trpljenje stanovništva u cijelom svijetu. Prostori otvorenih vrata, posebno za siromašne, u kojima valja iscjeljivati vlastite i tuđe rane, te naučiti čitati znakove vremena – tim je riječima papa Franjo opisao škole u Latinskoj Americi, ali i one u cijelom svijetu, u videoporuci upućenoj Latinskoameričkom savezu kolegijā Družbe Isusove (FLACSI) koji slavi 20. obljetnicu ustanovljenja.

Riječ je o regionalnoj odgojnoj mreži koja pripada Konferenciji isusovačkih provincijala Latinske Amerike, a koja obuhvaća 92 instituta u 19 zemalja. Osnovan 2001. godine, 2017. je okupio više od 135.000 učenika i više od 11.000 nastavnika i odgajatelja koji prate učenike. U više se instituta, počevši od zajedničkoga identiteta, promiču dogovori o politikama, strategijama i akcijama u službi odgojne i društvene preobrazbe zemalja Srednje i Južne Amerike.

Upravo je to poslanje čiji je nastavak Papa ohrabrio. Moja je želja da vaše škole imaju savjest i da oblikuju savjest – rekao je u videoporuci na španjolskom jeziku te potaknuo na izlazak van, nasljedujući primjer Isusa koji nas – kako je rekao – uči odnositi se prema drugima i prema svemu stvorenomu.

Na to se valja usredotočiti; susresti se s malenima, siromašnima, odbačenima. Neka naše škole oblikuju srca uvjerena u poslanje za koje su osnovane, sa sigurnošću da se život razvija i dozrijeva u mjeri u kojoj ga dajemo za život drugih – potaknuo je Papa te dodao – Život koji se čuva na kraju postaje predmet za muzej s mirisom naftalina, a to ne pomaže.

Papina je želja vidjeti gostoljubive škole, mjesta na kojima se mogu liječiti vlastite i tuđe rane; škole na kojima su vrata doista otvorena, a ne samo na riječima; mjesta na koja siromašni mogu ući i na kojima im se može ići u susret. Dakle, škole koje se ne povlače u sebični elitizam, nego koje uče živjeti sa svima, gdje se živi bratstvo, znajući da je sve povezano i podsjećajući da bratstvo ne izražava, na prvom mjestu, moralnu dužnost, nego objektivni identitet ljudskoga roda i svega stvorenoga.

Papa Franjo se također nada da škole spomenutoga saveza uče razaznavati, tumačiti znakove vremena, vidjeti vlastiti život kao dar na kojem valja biti zahvalan i koji treba dijeliti s drugima te, istodobno, da imaju kritičko stajalište o modelu razvoja, proizvodnji i potrošnji koji naglo vode prema sramotnoj nejednakosti zbog koje trpi velika većina svjetskoga stanovništva.

Ukratko, škole učenika i misionara – istaknuo je Papa te podsjetio na poruku povijesne konferencije latinskoameričkih biskupa u Aparecidi 2007. godine. Nastavite zajedno raditi, još dvadeset godina, još dvadeset godina i još dvadeset godina, pridruženih Globalnom odgojnom paktu, i promičite vjeru i pravednost – rekao je na kraju papa Franjo.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: