Homelokalne vestiPrestavnik italijanske škole Simone Veber nastupio na 21. Međunarodnom festivalu „Dani orgulja – Dies organorum“

Prestavnik italijanske škole Simone Veber nastupio na 21. Međunarodnom festivalu „Dani orgulja – Dies organorum“

Na 21. Međunarodnom festivalu „Dani orgulja – Dies organorum“ koji se od 29. avgusta pa do 16. septembra 2021. godine održava u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, u petak, 3. septembra na večernjem orguljaškom koncertu nastupio je prestavnik italijanske škole Simone Veber, učenik čuvenog Lorenca Gijelmija, orguljaša Bazilike Svetog Simplicijana u Milanu koji je u Beogradu nastupio 2006. godine. Simone Veber je pobednik najprestižnijih evropskih orguljaških takmičenja, profesor na Konzervatorijumu Gaetano Doniceti u Bergamu i na Akademiji za staru muziku Klaudio Abado u Milanu.

Za ovu priliku odabrao je program posvećen Kamiju Sen-Sansu – čija se godišnjica ove godine obeležava u svetu i Francu Listu – velikoj muzičkoj ličnosti koji je Sen-Sansa smatrao najvećim orguljašem na svetu. Dolazak Simonea Vebera podržao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Simone Veber (Trento, 1983) je studirao orgulje na Akademiji za staru muziku u Milanu u klasi prof. Lorenca Gijelmija. Takođe je završio studije orgulja i klavira na Konzervatorijumu Frančesko Antonio Bonporti u rodnom Trent ui stekao koncertnu diplomu na Schola Cantorum u Parizu gde je studirao u klasi Žan-Pola Embera. Sa uspehom je završio orguljsku improvizaciju na Konzervatorijumu u Sen-Moru u Francuskoj. Učestvovao je na majstorskim radionicama profesora kao što su L. Loman, Ž-K. Cender, B. Brindorf, B. Lejton, P. D. Pereti. Veber je dobitnik brojnih nagrada od kojih su najznačajnije prva nagrada na međunarodnom takmičenju Johan Jozef Fuks u Gracu 2010. godine i nagrade The Peter Hurford Bach Prize na međunarodnom takmičenju orguljaškog festivala u Sent Olbansu 2011. godine. Snimao je za Suonare Records, Radio Vaticana, Diapason Edition, Mascioni, ORF i Discantica. Nastupao je na brojnim festivalima u Evropi i Južnoj Americi, a kao solista je nastupao sa renomiranim orkestrima kao što su Orkestar Mocart pod vođstvom Klaudija Abada. Ove godine je, povodom obeležavanja 100 godina od smrti francuskog kompozitora i orguljaša Kamija Sen-Sansa, izašao Veberov kompakt disk sa delima za orgulje ovog kompozitora u izdanju DaVinci Publishing. Profesor je orgulja na Konzervatorijumu Gaetnao Doniceti u Bergamu i profesor improvizacije na Akademiji za ranu muziku K. Abado u Milanu.

 

KMC

FOLLOW US ON: