HomevestiPriopćenje s Plenarne skupštine CCEE-a na Malti

Priopćenje s Plenarne skupštine CCEE-a na Malti

Na Malti je od 27. do 30. novembra održana Plenarna skupština Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE). Predsjednici europskih biskupskih konferencija razgovarali su o Sinodi o sinodalnosti. Od izazova s kojima se Crkva suočava naznačeni su obrana ljudskog života i dostojanstva, istaknuta uloga mladih, migracije, skriveni progon kršćana u Europi i nove granice umjetne inteligencije. Donosimo u cijelosti priopćenje sa skupštine koje je 30. novembra objavio Ured za medije CCEE-a.

PLENARNA SKUPŠTINA

“Novi koraci za sinodalnu Crkvu u Europi”

Završno priopćenje

Na poziv nadbiskupa Malte, Charlesa J. Sciclune na Malti je od 27. do 30. novembra Plenarna skupština CCEE-a. Predsjednici biskupskih konferencija, okupljeni u Vijeće europskih biskupskih konferencija, razgovarali su o tijeku Sinode, s posebnim naglaskom na službu biskupa u sinodalnoj Crkvi i ulogu nadnacionalnih struktura.

U svom uvodu, nadbiskup Gintaras Grušas, predsjednik CCEE-a, iznio je neke od sinodalnih izazova kontinenta; istaknuo je predano zalaganje biskupâ za Crkvu koja će biti sve više sinodalna, na što je pozvao papa Franjo; naglasio je i predanost europskih Crkava borbi protiv zlostavljanja, ponavljajući dužnost da im se suprotstavi konkretnim i učinkovitim preventivnim djelovanjima.

Od izazova s kojima se Crkva suočava naznačeni su obrana ljudskog života i dostojanstva, istaknuta uloga (protagonizam) mladih, novi migracijski valovi, skriveni progon kršćana u Europi i nove granice umjetne inteligencije. Najveći izazov ostaje evangelizacija, naviještati Evanđelje u Europi koja je izložena sve većoj kušnji sekularizma, fundamentalizma i populističkih nacionalizama, radost Evanđelja koja izvire iz susreta s Kristom.

Europski su se biskupi također sa zabrinutošću osvrnuli na trenutna ratna poprišta: ono u Ukrajini, u kojoj rat ušao već u drugu godinu, situacija u Nagorno Karabahu i sukob u Svetoj Zemlji, ponavljajući svoje „ne“ ratu i obnavljajući svoj poziv na konačan prekid vatre, za oslobađanje talaca i za držanje otvorenih humanitarnih koridora u Gazi.

Kardinal Mario Grech, generalni tajnik Sinode, na Skupštini je govorio o biskupskoj službi u sinodalnoj Crkvi, dok je kardinal Jean-Claude Hollerich, SJ, generalni referator Sinode, govorio o ulozi nadnacionalnih struktura u sinodskom hodu. Kardinal Grzegorz Ryś, nadbiskup Łódźa, predstavio je izvješće Radne skupine za osuvremenjivanje Ekumenske povelje (Charta Œcoumenica), dokumenta o suradnji kršćanskih Crkava u Europi, koji su CCEE i CEC potpisali 2001. godine.

Na kraju radova, biskupi su jednoglasno odlučili premjestiti sjedište CCEE-a iz St. Gallena (Švicarska) u Rim 2024. godine te su ujedno izrazili zahvalnost Crkvi u Švicarskoj, a posebno Biskupiji St. Gallen, na dobrodošlici i velikodušnosti kojom su pratili rad Tajništva CCEE-a tijekom svih ovih godina.

Članovi CCEE-a su također, na još godinu dana, produžili mandat vlč. Martinu Mihaličeku kao glavnom tajniku CCEE-a, dužnosti na koju je pozvan 2018. godine.

Sljedeća plenarna skupština održat će se u Beogradu od 24. do 27. juna 2024. na poziv beogradskog nadbiskupa i metropolita mons. dr. Ladislava Nemeta, potpredsjednika CCEE-a.

Valletta, 30. novembra 2023.

IKA/KMC

FOLLOW US ON: