Homelokalne vestiProslava Bezgrešnog začeća Blažene Device Marije u Beogradu

Proslava Bezgrešnog začeća Blažene Device Marije u Beogradu

U četvrtak, 8. decembra 2022. godine svečano euharistijsko slavlje povodom proslave Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u crkvi sv. Ante predvodio je mons. Stanislav Hočevar, umirovljeni beogradski nadbiskup uz koncelebraciju vlč. Mihaela Sokola, direktora Pastoralnog centra i rektora Marijanuma, fra Ilije Alandžaka, gvardijana samosta i župnika i fra Benedikta Vujice.

Fra Ilija je u svom uvodnom govoru pozdravio sve prisutne ali na poseban način predsedatelja ovog misnog slavlja umirovljenog nadbiskupa mons. Hočevara, kome je pored dobrodošlice izrekao i zahvalu za sve ove godine nesebičnog služenja i darovanja Crkvi, te pozvao i sve prisutne da “pretočene reči u ovo euharistijsko slavlje postanu zahvala za dar služenja i proslavu 22. godine biskupske službe mons. Hočevara”.

U prigodnoj propovedi umirovljeni nadbiskup Hočevar naglasio je značaj proslave ovog dana, rekavši da “ovo nije dan samo Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije već je i dan vaše i naše sudbine. Ovo je dan kada možemo mi svi otkrivati kolike šanse i mogućnosti imamo u životu”. Na taj način istakavši da je ovo dan i svakog vernika, dan koji otkriva nove mogućnosti i perspektive upravo kao što i sama Božija Reč govori o Mariji, ovaj trenutak obeležio je čitav njen život jer je ona još od začeća bila predodređena u Božijoj namisli za veliko delo, delo služenja čitavom čovečanstvu kroz svoje bogomajčinstvo. Umirovljeni nadbiksup Hočevar ovom prilikom osvrnuo se na svoj život, život kroz koji je Blažena Djevica Marija uvek zauzimala posebno mesto u njegovom srcu kao i da je na izvanredno poseban način delovala kroz njegov život. Zaključivši da je upravo ona koliko god ovaj današnji svet tonuo u okeanu greha “upravo tada još jačom ljubavlju ljubila svoga sina da bi se po Njemu svi mi iz tog okeana greha spasili”.

Na samom kraju misnog slavlja, zahvalu za sve ove godine služenja Gospodinu sa radošću u ime župne zajednice župe sv. Ante, izrekao je Ivan Debeljak. Istakao je jednu dimenziju mons. Hočevara koja je svakom verniku bila bliska, a to je upravo, kako je Ivan rekao “Pohođenje ulaznih vrata crkve” na kojima bi nesebično svakom pružao ruku kao i čašicu razgovora. Zahvalio je i na velikoj pomoći i podršci koju je pružao Ekumenskom muškom horu kroz sve ove godine. Na kraju mu zahvalivši na ovom nesebičnom delu služenja svom vernom stadu kao i svojoj Crkvi, Ivan mu je poručio da će on svakom mestu u koje bude otišao predstavljati veliku radost i sreću, upravo onakvu kakvu je imala i ova nadbiskupija na čelu sa njim. Tom prilikom umirovljenom nadbiskupu Hočevau uručen je poklon župne zajednice.

Reči zahvale i pozdrava se ovde nisu završile već je usledila i zahvala koju je franjevcima uputio umirovljeni nadbiskup Hočevar, zahvalivši im na bratstvu i zajedništvu kroz sve ove godine, ujedno im čestitajući 90-tu godišnjicu od blagoslova Crkve koju je 1932. godine blagoslovio upravo na današnji dan tadašnji nadbiskup mons. Rafael Rodić. A kao znak sećanja franjevcima je poklonio ikonu Bogorodice.

Misno slavlje pevanjem animirao je hor Ars Vocalis.

Da podsetimo praznik Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije se polako razvijao u Crkvi, kao i celokupno štovanje Marije. Papa Siksto IV proširio je 1476. ovaj praznik na celu Crkvu. Dogmu o bezgrešnom začeću proglasio je papa Pio IX, 8. decembra 1854. Marija je puna milosti primljenih od Boga živela život potpuno bez greha, jer je unapred izabrana da bude majka Isusu Hristu. Ona je izabrana od Boga i punoćom Božije milosti obdarena to je dobrovoljno i potpuno prihvatila i sarađivala da bi donela najizobilnije plodove u životu.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: