Homelokalne vestiProslava dijamantske mise o. Petra Taševa u župi Sv. Ćirila i Metodija u Beogradu

Proslava dijamantske mise o. Petra Taševa u župi Sv. Ćirila i Metodija u Beogradu

Na treću nedelju kroz Crkvenu godinu koju je papa Franja proglasio nedeljom Božije Reči, 22. januara, o. Petar Tašev, lazarista koji je u Beogradu na službi više od polovine svoje svešteničke službe, proslavio je svoju dijamantsku misu, tačnije jubilej 60 godina sveštenstva. Svečano euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Ćirila i Metodija predvodio je sam slavljenik u zajedništvu s mons. dr Ladislavom Nemetom, beogradskim nadbiskupom i metropolitom, mons. Stanislavom Hočevarom, umirovljenim beogradskim nadbiskupom, lazaristima i mnogobrojnim sveštenicima među kojima je bio i nećak slavljenika vlč. Damjan.

Na samom početku misnog slavlja, župnik o. Lojze Letonja pročitao je životopis o. Taševa, istakavši neke od važnih godina u njegovom životu.

Na ovom slavlju prigodnu propoved održao je umirovljeni nadbiskup Hočevar koji se osvrnuo ne samo na važne godine života slavljenika već i na iskušenja, prepreke ali i lepe dane koji su u mnogo čemu obeležili poziv ovog službenika Crkve. Važna činjenica na životnom putu svakog sveštenika ali i bilo kog drugog čoveka je njegova porodica, istakao je propovednik, podsećajući sve na momenat u životu o. Taševa koji je imao ključnu ulogu u životu njega ali i njegovih jedanaestoro braće i sestara, a to su pobožni roditelji i otac koji nije samo bio stub kuće u alegorijskom smislu već i pravi duhovni otac i oslonac čitave porodice, ujedno i grkokatolički sveštenik. Nakon teških trenutaka kada su otišli iz Makedonije gde je rođen, preko ne tako lepog iskustva u vojsci u kojoj je, kako je to propovednik rekao, o. Tašev ostao veran i dosledan svojim uverenjima i svojoj veri pa preko beogradskog nadbiskupa mons. dr Gabrijela Bukatka koji mu pruža mogućnost za dalje školovanje. Životni put slavljenika zaista predstavlja spajanje različitih kultura, predstavlja svojevrstan most između Istoka i Zapada. Potekao iz grkokatoličke porodice, susreo se sa mnogim kulturama i narodina, i na taj način uvek ne direktno već indirektno postao taj „most“.

Dan ređenja, 19. januar 1963. godine, Bogojavljenje po julijanskom kalendaru, umirovljeni nadbiskup Hočevar istakao je kao dan rađanja novog života u o. Taševu, kada je njegovo srce, iako je tada u Zagrebu bilo -25 stepeni, gorelo ljubavlju za Gospodina. Dan kada je Crkva postala bogatija za još jednog vernog slugu a mogi ljudi i ljudska srca kojima je tokom ovih 60. godina bio na raspolaganju, bogatiji za reči spasa i utehe. Zaključivši svoju propoved zahvalom prvenstveno dragom Bogu na daru života i sveštenstva o. Taševa, umirovljeni nadbiskup Hočevar zahvalio se i samom slavljeniku i čestitao mu ovaj jubilej.

Nakon misnog slavlja usledili su zahvalni govori, a u ime župne zajednice župe u kojoj ovaj slavljenik obavlja službu duhovnog pomoćnika, uručen mu je poklon, ikona sv. Petra, nebeskog zaštitnika slavljenika, kao i u ime župne zajednice iz Bitolja u kojoj je slavljenik dugo godina službovao.

Mons. dr Ladislav Nemet, beogradski nadbiskup i metropolit čestitao je slavljeniku i izrazio veliku sreću što je prvi put u ovoj župi baš na ovaj važan i svečani dan za ovu župnu zajednicu ali i celu Beogradsku nadbiskupiju.

Vizitator lazarista, iz slovenačke provincije uputio je svoje čestitke slavljeniku ali je ovom prilikom pročitao pismo čestitke i generalnog superiora lazarista o. Tomaža Mavriča. Dok je svoju čestitku i apostolski blagoslov pape Franje slavljeniku uručio nećak vlč. Damjan.

Na kraju zahvalnih govora, slavljenik o. Tašev zahvalio se svim prisutnima oko zajedničkog stola euharistije, ali i svim prisutnim vernicima a na poseban način svojoj rodbini koja je ovom prilikom došla, kao i sestrama iz slovenačke provincije Družbe kćeri kršćanske ljubavi među kojima je bila i njegova najmlađa sestra.

Druženje je nastavljeno i nakon misnog slavlja.

Petar Tašev rođen je 12. septembra 1935. godine u Makedoniji u grkokatoličkoj porodici kao jedno od dvanestoro dece svojih roditelja. Osnovno školovanje završio je u Makedoniji dok je srednjoškolsko obrazovanje stekao u Klasičnoj gimnaziji u Rijeci 1954. godine. Vojni rok služio je u Osjeku i Sarajevu, dok je bogosloviju započeo u Rijeci a završio je u Zagrebu. Član misionarske Družbe lazarista – svetog Vinka Paulskog postao je 27.09.1957. godine u Beogradu na praznik osnivača ove Družbe. Večne zavete položio je 28.09.1962. godine u Zagrebu. Za sveštenika je zaređen 19.01.1963. godine u Zagrebu u crkvi sv. Ćirila i Metoda. Svoju službu u Beogradu počeo je kao kapelan u crkvi Sv. Ćirila i Metodija još 1963. godine, gde je bio i župnik od 1966. godine do 1968. godine odakle odlazi u Bitolj i tamo boravi do 1978. godine. Njegova dalja služba bila je ponovo u Beogradu, zatim ponovo u Bitolju odakle odlazi u misije. U Beograd je ponovo konačno došao kao superior od 2001. do 2009. godine i tu ostaje kao duhovni pomoćnik od 2009. godine pa sve do danas.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: