Homelokalne vestiProslavljen blagdan Preobraženja Gospodinovog

Proslavljen blagdan Preobraženja Gospodinovog

Svečano euharistijsko slavlje na blagdan Preobraženja Gospodinovog 6. avgusta, koji je od posebnog značaja za građane grada Beograda, jer je ustanovljen na spomen oslobođenja grada Beograda, u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, uz koncelebraciju vlč. Mihaela Sokola, osobnog sekretara i katedralnog župnika. Svojom prisutnošću je uveličao ovo slavlje i g. Gavrilo Grban, predstavnik Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama.

Nadbiskup Hočevar na početku svoje homilije podsetio je sve prisutne vernike da je ovaj dan ujedno i prvi dan devetnice pred velikom svetkovinom Marijinog Uznesenja na nebo, koja je ujedno i župna slava ove župe.

Nadbiskup je nastavio promišljenjem o apostolima koji su se uputili na goru ne bi li molili u osami, tako i ovaj blagdan poziva sve vernike da se uoči svetkovine Velike Gospe, u devetnici koja toj svetkovini predstoji, osame ne bi li bili sami sa svojim mislima i molitvama i na taj nači i duhovno napredovali. Duhoni rast svakog pojedinca nije izraz individualnosti već spremnosti žrtvovanja zarad zajedništva, jer svaki duhovni rast koliko je značajan za konkretnog pojedinca predstavlja i korak napred za čitavu zajednicu. Nadbiskup Hočevar je završio propoved upoređujući blagdan Preobraženja sa Euharistijom, koja podseća svakog čoveka na neprestano preobražavanje, jer primajući Isusa u svoje srce, upravo ono DA koje tom prilikom izgovara kroz reč “Amen”, ustvari postaje preobražaj njegove ličnosti.

Zahvaljujući talasima Radio Marije vernici širom Srbije su mogli pratiti ovo svečano misno slavlje.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: