Homelokalne vestiProslavljena svetkovina Presvetog Tjela i Krvi Kristove u župi sv. Ćirila i Metodija u Beogradu

Proslavljena svetkovina Presvetog Tjela i Krvi Kristove u župi sv. Ćirila i Metodija u Beogradu

U nedjelju 11. juna 2023., na desetu nedjelja kroz godinu, proslavljena je svetkovina Presvetog Tjela i Krvi Kristove u župi svetog Ćirila i Metodija na Banovom brdu u Beogradu. Svečanu svetu misu predvodio je generalni vikar mons. Robert Pastyik, a koncelebrirali su domaći župnik p. Lojze Letonja, p. Petar Tašev i vlč. Andrej Đuriček. Nakon svete mise vjernici su predvođeni mons. Pastyikom u procesiji s Presvetim Oltarskom Sakramentom u dvorištu crkve nastavili slavlje. Bilo je nekoliko postaja kod kojih se molilo, a postaje su bile lijepo opremljene i brižno postavljene već u subotu. Vjernici su od postaje do postaje dali čast i hvalu Euharistijskom Isusu i na povratku u crkvu iz svega srca zapjevali Te Deum te time zaključili svečanost.

 

Neka nas potakne na postojanu hvalu Presvetom Oltarskom Sakramentu slijedeće razmišljanje:

 

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove želi nas uvjeriti da nas ne nadahnjuje pakao, da ne razgovaramo sa đavlom, nego da se hranimo Kruhom života i ljubavi, to će nas promijeniti u ono čime se hranimo.

Čelnici totalitarizama oduvijek su oko sebe gradili mrežu poslušnika i skupina egzekutora koji eliminiraju stvarne i navodne neprijatelje. Isus je učinio dijametralno suprotno. Svojih se nije bojao, iako ga je jedan izdao, a drugi zatajio, nego im je vjerovao i smatrao ih prijateljima. “Vi ste moji prijatelji”, rekao je njima. Kad se opraštao od njih, izrekao je poznatu rečenicu: “Htio sam s vama blagovati uskrsnu večeru prije nego što trpim”. (Lk 22,15). Upravo na takav način nas Isusovo srce prima svaki put kada uđemo u crkvu, a posebno kada prisustvujemo sv. misi, koja predstavlja stvarnost onoga što se dogodilo u dvorani Posljednje večere na Veliki četvrtak.

Na Golom otoku prekinute su sve ljudske veze među zarobljenicima. Euharistija, međutim, obnavlja među svima nama, dan za danom, nedjelju za nedjeljom, veze ljubavi koje prekidamo svojom sebičnošću i grijehom. Itekako smo svjesni kako neprestano presijecamo konce ljubavi prema supružniku i bližnjima; stoga dolazimo na sv. misu, kako bi se ponovno obnovile veze koje smo u svojoj slabosti prekinuli. Kao što nikada do kraja ne uočavamo naše štetne učinke i slabljenje međusobnih veza, tako obnova ove povezanosti, koja se događa na sv. misi, nadilazi naše ljudsko iskustvo i opipljive percepcije. Ipak, vjerujemo da je na sv. misi izvor duhovnog prelijevanja Božje ljubavi u naše duše.

 

 

L.L.

FOLLOW US ON: