Homelokalne vesti„Sv. Antun – svetac susreta“

„Sv. Antun – svetac susreta“

Na samu svetkovinu patrona i zaštitnika župe sv. Antuna Padovanskog u Beogradu, 13. juna, svečano euharistijsko slavlje u 10 časova predvodio je Beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju svećenika grada Beograda.

Nadbiskup Hočevar u svojoj homiliji uporedio je mesto susreta Istoka i Zapada, mesto susreta dveju reka, ušća reke Save u reku Dunav, Beograd kao mesto susreta dve kršćanske religije sa sv. Antom koji je  svetac susreta, baš zbog svoje autentičnosti i posebnosti, a opet opšteprihvaćenosti od strane svih ljudi. Grad koji leži na ušću dve reke i spaja tolike različitosti u jednu celinu je upravo poput sv. Ante koji oko sebe okuplja sve ljude bez razlike i na taj način stvara prelep mozaik koji iako sačinjen od kamenčića različitog oblika ili veličine ili boje upravo čini mozaik tako autentičnim delom, tako savršeno usklađenom kompozicijom.

Svečano euharistijsko slavlje u 18 časova predvodio je pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić.

Mons. Ivan je na početku svoje homilije napravio kratak osvrt na život sv. Antuna. Pored samih činjenica,  počevši od toga da su u Padovi položeni zemni ostaci sv. Antuna, te da je umro 13. juna 1231. godine u svojoj 36 godini, do toga da je rođen u Lisabonu 1195. godine, mons. Ivan vernicima je preneo i razmišljanje o samom pokretanju čitave Crkve oko ove svetkovine; „svake godine crkvena se zajednica nekako posebno pokrene oko ove svetkovine i to vidimo u svim krajevima, diljem svijeta,“ reči su biskupa Ćurića.

„Lik tog padovanskog sveca utkao se u vijernička srca mnogih naroda, te je veoma brzo označen i imenom – Svetac svega svijeta“ mons. Ivan istakao je i jednu jako važnu dimenziju sv. Ante a to je upravo ono što spaja sve ljude čitavog sveta, svi se uteču i mole za zagovor sv. Antu bilo da su to pripadnici pravoslavne ili katoličke crkve, ili drugih konfesija, svi dolaze i mole se sv. Antu. Sama pobožnost koju štuju svi bez razlike, učinila je da ovaj svetac postane upravo ono mesto susreta, mesto gde se razlike potiru i gde svi postaju zaista „jedno srce i jedna duša“.

Na kraju svečanog euharistijskog slavlja prisutnima se obratio te pozdravio i zahvalio mons. Ivanu Ćuriću na predvođenom euharistijskom slavlju i zajdništvu, župnik župe sv. Ante preč. fra Ilija Alandžak; te pozdravo i beogradskog nadpastira mons. Stanislava Hočevara i zahvalio mu se na zajdništvu kao i na prisustvu što na ovom euharistijskom slavlju kao i na predvođenim misnim slavljima u 8 i u 10 časova.
Nakon župnika preč. fra Ilije, prisutnima se obratio i beogradski nadbiskup i metropolita mons. Stanislav Hočevar koji se takođe pridružio pozdravima i zahvalama mons. Ivanu Ćuriću, pomoćnom biskupu Đakovačko-osječke nadbiskupije.

M.A.K.

FOLLOW US ON: