HomevestiSveta Stolica: Crkva ne može blagoslivljati istospolne zajednice

Sveta Stolica: Crkva ne može blagoslivljati istospolne zajednice

Kongregacija za nauk vjere

Kongregacija za nauk vjere dala je negativan odgovor na mogućnost podjeljivanja blagoslova zajednicama istospolnih parova, napominjući da to ne podrazumijeva osudu osoba koje u njima žive.

Crkva nema ovlasti za blagoslivljanje istospolnih zajednica. U skladu s odgovorom na „sumnju“ u vezi s blagoslovom istospolnih zajednica koji je Kongregacija za nauk vjere objavila u ponedjeljak, 15. ožujka, ti blagoslovi nisu dopušteni. Stoga svećenicima nije dopušteno blagoslivljati homoseksualne parove koji traže neku vrstu vjerskog priznanja svoje zajednice. Papa Franjo je o tome obaviješten i dao je svoj pristanak za objavu odgovora i objašnjenja koje je potpisao prefekt Kongregacije za nauk vjere, kardinal Luis Francisco Ladaria Ferrer i tajnik kongregacije, nadbiskup Giacomo Morandi.

Priopćenje se temelji na određenim tvrdnjama i nekim stvarnim praksama. Kongregacija svoj odgovor smješta u kontekst iskrene želje za prihvaćanjem i praćenjem homoseksualnih osoba kojima predlaže put rasta u vjeri, što je izraženo također u Apostolskoj pobudnici Amoris laetitia, koja govori o pomoći koju trebaju oni koji pokazuju homoseksualnu orijentaciju kako bi u svom životu potpuno shvatili i ostvarili volju Božju. Zato, u tom pogledu, treba cijeniti pastoralne planove i prijedloge, uključujući one koji se tiču blagoslova takvih zajednica.

Kongregacija u svom odgovoru ističe temeljnu važnost razlikovanja između osoba i zajednice. Naime, negativan odgovor na pitanje o blagoslovu istospolnih zajednica ne podrazumijeva osudu pojedinaca koji su njihov dio i koje valja prihvaćati s poštovanjem, suosjećanjem i osjetljivošću, izbjegavajući svaki znak nepravedne diskriminacije, kako je već napisano u dokumentima Učiteljstva.

Kongregacija navodi i razloge koji se nalaze u pozadini negativnog odgovora. Prvi se odnosi na istinu i vrijednost blagoslova i blagoslovina, odnosno liturgijskih djela Crkve. Kada se na neke ljudske odnose zaziva blagoslov, potrebno je, uz ispravnu nakanu onih koji u njemu sudjeluju, da ono što se blagoslivlja objektivno i pozitivno bude usmjereno na to da primi i izrazi milost sukladno Božjem naumu upisanom u stvaranje i potpuno objavljenom od Krista Gospodina. Odnosi, pa bili oni i stabilni, koji uključuju spolne radnje izvan braka, što znači, izvan neraskidive zajednice muškarca i žene otvorene prenošenju života, ne odgovaraju Božjem planu, čak ako su u tim odnosima prisutni pozitivni elementi. To se ne odnosi samo na istospolne parove, nego i na zajednice koje uključuju izvanbračne spolne radnje – pojašnjava se u odgovoru Kongregacije za nauk vjere.

Drugi je razlog negativnog odgovora opasnost da se blagoslov istospolnih zajednica pogrešno poveže s blagoslovom sakramenta ženidbe. Kongregacija za nauk vjere na kraju napominje da negativan odgovor ne isključuje blagoslove pojedinaca s homoseksualnim sklonostima koji jasno pokazuju volju za životom u vjernosti objavljenim Božjim planovima, dok se nedopustivim proglašava bilo koji oblik blagoslova koji teži priznavanju njihovih zajednica.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: