HomevestiSveta Stolica: Samo dijalog može donijeti mir na Bliski istok

Sveta Stolica: Samo dijalog može donijeti mir na Bliski istok

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastalo se jučer, povodom Bliskoistočne krize i tzv. Palestinskog pitanja. Na javnoj raspravi pod okriljem Vijeća govorio je i mons. Simon Kassas, otpravnik poslova u Misiji stalnog promatrača Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda, te podsjetio da ova tema uvijek mora biti u fokusu međunarodne zajednice.

Sveta Stolica potvrđuje svoju podršku rješenju koje predviđa postojanje Izraelske i Palestinske države u međunarodno priznatim granicama, te ističe kako pregovori nemaju alternativu, jer jedino dogovor postignut pregovorima može jamčiti mir i sigurnost dvjema državama. Izraelci i Palestinci stoga moraju prihvatiti zahtjevne korake kojima će na terenu smanjiti napetosti i nasilje.

Mons. Kassas je podsjetio na susret pape Franje, održan u Vatikanu 2014. godine, s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom i Palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, te ponovio Papin poziv na molitvu za mir i promicanje kulture dijaloga, kako bi mogli ostaviti svojoj djeci „kulturu kadru iznalaziti strategije života, a ne smrti, uključivost umjesto isključivosti“.

„Rješenje s dvije priznate države“ zahtijeva da sve Palestinske frakcije pokažu zajedničku želju za radom na dobrobit svog naroda. Takva bi ujedinjena narodna fronta bila dokaz palestinskog zauzimanja za mir, ključ ekonomskog napretka, društvene kohezije i političke stabilnosti Palestinske države.

Ne smijemo zaboraviti važnost Jeruzalema – istaknuo je mons. Kassas – podsjećajući na povijesnu važnost Statusa quo brojnih svetih mjesta. Sveta Stolica prati nastojanja međunarodne zajednice, kako bi se uz jamčenje međunarodnih institucija osigurala vjerska sloboda i sloboda savjesti svih stanovnika Jeruzalema. I prošle je nedjelje – podsjetio je Kassas – papa Franjo apelirao na umjerenost i potrebu za dijalogom.

Govoreći o kriznim žarištima na Bliskom Istoku, mons. Kassas je rekao kako Sveta Stolica duboko žali nad ubijenim ljudima i uništenim krajevima, u Siriji, Yemenu i sjevernom Iraku, gdje duboka humanitarna kriza zahtijeva nove napore u iznalaženju političkih rješenja. Papa Franjo cijeni napore u iznalaženju političkog rješenja za Siriju, te potiče sve čimbenike da se založe za politički proces koji bi pod vodstvom Sirije vodio prema mirnom razdoblju tranzicije, temeljene na Ženevskoj deklaraciji od 30. juna 2012. Dogovor između sirijskih stranaka donijet će mir njihovoj zemlji, omogućiti povratak prognanika i raseljenog stanovništva, pridonijeti trajnom miru i pomirenju, stvoriti nužni ambijent za djelatnu protu-terorističku politiku, te očuvati suverenitet, neovisnost i jedinstvo Sirije.

Mons. Kassas je podsjetio na dva tisućljeća prisutnosti kršćana na području Bliskog Istoka, te upozorio međunarodnu zajednicu da ih ne zaboravi. Sveta Stolica vjeruje da je vladavina prava, poštivanje vjerske slobode i jednakosti pred zakonom, temeljna u ostvarenju mirnog i plodnog suživota. „Prestanak politike utemeljene na snazi oružja, mirovni dogovori oko sukoba u cijeloj regiji, te rezolucija o Izraelsko-Palestinskom sukobu povratit će našu vjeru u političke procese i rješenja postignuta pregovorima. Jer, politika je umijeće dobrog upravljanja, a ne sredstvo nadmoći političkog ili vjerskog interesa“ – zaključio je mons. Simon Kassas.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: