Homelokalne vestiSvetkovina Krista Kralja proslavljena u Beogradu

Svetkovina Krista Kralja proslavljena u Beogradu

Svečanim euharistsijskim slavljem u nedelju, 26. novembra, konkatedralna crkva Krista Kralja u Beogradu proslavila je svog nebeskog zaštitnika, patrona ove župe, Isusa Krista Kralja svega stvorenoga. Misno slavlje ovom prilikom bilo je dvojezično, na engleskom i hrvatskom jeziku u duhu zajedništva, a predvodio ga je vlč. Aleksandar Ninković, pastoralni saradnik ove župe uz koncelebraciju mons. Roberta Pastyika, generalnog vikara, vlč. Gergelya Beera, župnika ove župe i vlč. Stipe Filipovića, sekretara nadbiskupa i župnog vikara.

Misno slavlje, ovom prilikom, animirao je hor iz Branjinog Vrha (RH).

Na početku misnog slavlja župnik je uputio pozdrav svima, a posebno vlč. Aleksandru koji će predovditi ovo slavlje.

U prigodnoj propovedi, vlč. Aleksandar Ninković podsetio je sve prisutne vernike da svake godine Crkva, poslednju nedelju u godini, pre početka adventa posvećuje Kristu Kralju kao vrhuncu liturgijske godine. „Gospodin je kralj svega. Crkva želi da nas podseti da je Isus Kralj, ali šta smo mi? Učesnici u njegovom sveštenstvu, proroštvu ali i kraljevstvu. Gledajući na samog Isusa tek onda možemo dokučiti šta ustvari znači kraljevati. Kraljevati u Božijem smislu znači uvek služiti jer i sam Gospodin Bog nama služi, preko Isusa ali i Duha Svetoga“, rekao je propovednik, osvrćući se na to da vernik nije u Crkvi prisutan samo kako bi slušao Reč već i aktivno učestvovao kroz poslanje koja Crkva stavlja pred svakog čoveka.

„Pošto smo mi „kraljevi“ Isus se ne meša u našu slobodu, on nas je poslao u život naučene kako da se ponašamo prema našim bližnjima, na prvom mestu a onda i prema nama samima“, naglasio je vlč. Aleksandar.

Zaključivši svoju propoved ohrabrenjem i podsticajem da Isus, Kralj svega stvorenog, na kraju svakog čoveka, čeka raširenih ruku i prima u zagrljaj. „Kad god razmišljamo o Isusu Kristu kao Kralju, Bogu, kao Tvorcu i Spasitelju setimo se da nam upravo On daje potpunu slobodu u Njemu“, rekao je propovednik na kraju svoje propovedi.

Nakon misnog slavlja vernici su imali priliku da svoje druženje i proslavu nastave u župnoj dvorani uz prigodno posluženje.

 

Vera Pešić

FOLLOW US ON: