Homelokalne vestiSvetkovina Uzašašća Gospodinova u beogradskoj katedrali

Svetkovina Uzašašća Gospodinova u beogradskoj katedrali

Na svetkovinu Uzašašća Gospodinova – Spasovo,  u četvrtak, 26. maja 2022. godine, u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit uz koncelebraciju svećenika Beogradskog dekanata. Na svetoj misi su bili i ovogodišnji krizmanici sa svojim roditeljima i kumovima, koje je dekan Beogradskog dekanata fra Ilija Alandžak predstavio nadbiskupu, a on ih je primio među kandidate za sakrament svete krizme. Misno slavlje je bilo izravno prenošeno preko valova Radio Marije. Ekumenski muški hor je svojim pjevanjem uzveličao misno slavlje.

Nadbiskup Hočevar je u propovijedi istakao kako smo u korizmi dok smo sudjelovali u pobožnosti Križnoga puta vidjeli da je čovječanstvo ponizilo Isusa, a danas vidimo po ovoj svetkovini da Njega Bog Otac beskonačno uzvisuje. „Mi jedni druge tako ponižavamo, a Bog nam unatoč tome vraća dostojanstvo. Zato danas moramo dublje otkriti sami sebe, jer smo stvoreni na sliku Božju, a u Isusu Kristu Bog je sjedinjen s nama“, rekao je nadbiskup. Istakao je kako je ratovanje i mržnja u svijetu rezultat naših međusobnih odnosa. Nadbiskup je naglasio da je  Krist uzašao na nebo, ali apostoli ne trebaju gledati u nebo, nego ići po čitavome svijetu i nastaviti Njegovo spasenjsko djelo, a na to smo pozvani i svi mi vjernici. „Sa sakramentom potvrde naši mladi postaju svjedoci Boga, koji svojim životom trebaju svjedočiti vjeru“, rekao je nadbiskup. Također je naglasio kako roditelji i kumovi koji su već primili sakrament krizme imaju istu zadaću, a to je upravo „svjedočanstvo vjere kako bi se nastavilo započeto djelo spasenja“. Na kraju propovijedi nadbiskup je zaključio da „kome Bog nije centar u životu, ništa u njegovom životu ne može biti na pravom mjestu“.

Nakon propovijedi uslijedila je obnova krsnih obećanja. Na kraju svete mise otpjevan je himan Duhu Svetom, a nadbiskup Hočevar je krizmanicima podijelio sličice s molitvom Duhu Svetom i potakao ih na sudjelovanje u devetnici Duhu Svetom, kao najizravnijoj pripremi za krizmu.

V.M./KMC

FOLLOW US ON: