Homelokalne vestiU Beogradu održan koncert Ekumenskog muškog hora u čast Bogorodici (FOTO)

U Beogradu održan koncert Ekumenskog muškog hora u čast Bogorodici (FOTO)

U utorak, 24. maja u crkvi sv. Ante Padovanskog na Crvenom Krstu, svečano misno slavlje povodom Marije Pomoćnice hrišćana, predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit uz koncelebraciju sveštenika grada Beograda, kao i gosta, don Ivana Aničića, župnog vikara župe sv. Marka i župe sv. Luke u Mostaru.

Nakon misnog slavlja usledio je i koncert Ekumenskog muškog hora – Muzika istoka i zapada u čast Bogorodici, Mariji Pomoćnici hrišćana koja je ujedno i njihova zaštitnica.

Ovo misno slavlje, ujedno je posebno, kako zbog proslave Marije Pomoćnice ali i zbog nastavka tradicionalne „narodne“ pobožnosti – 13. utoraka u čast sv. Anti. Ova pobožnost, svake godine oko zajedničkog stola euharistije okuplja veliki broj vernika što se može primetiti i na samim misnim slavljima, takođe treba istaći i da ta pobožnost kao i sama, možemo reći, misija Ekumenskog muškog hora imaju nešto zajedničko, a to je upravo jedinstvo, zajedništvo. Jer kao što ovaj, kamerni ansambl okuplja pripadnike različitih nacionalnosti kao i različite verske pripadnosti, tako i  ova „narodna“ pobožnost okuplja na istom mestu, u molitvi sve ljude, bez razlike, zato ovaj svetac, sv. Ante i jeste – Svetac celoga sveta!

Don Ivan je u svojoj propovedi istakao značaj mostova – „mesta susreta“. I sam sv. Anto na neki način bio je upravo kao jedan svojevrsni „most“, putujući propovednik koji je spajao, povezivao po Božjoj providnosti ne samo gradove i države, more i kopno već i kontinente, različite narode, različite ljude. Upravo on je bio to „mesto susreta“. Mostovi, snažne građvine, koje su sa ciljem i svojom misijom postavljeni upravo tamo gde su, spajaju dve različite strane kopna, upravo sama Božija ljubav i vera u Usksloga trebaju predstavljati mesto susreta Boga i čoveka, Stvoritelja i Njegovu kreaciju. Zaključivši propoved citatom iz romana Nobelovca – Ive Andrića: „Od svega što čovek u svome životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova. Oni su važniji od kuća, prema svakom jednaki, podignuti uvek smisleno, na mestu na kom se ukrštava najveći broj ljudskih potreba. Trajniji su od drugih građevina i ne služe ničemu što je tajno i zlo“, don Ivan je poručio i svim vernicima, da upravo oni trebaju postati, poput Isusa to “mesto susreta“, da trebaju izgrađivati odnose do drugih ljudi koji će biti kao putevi popločani ljubavlju.

Na kraju misnog slavlja u ime župne zajednice župe sv. Ante kao i u ime svih redovnika i redovnica, nadbiskupu je uručen buket cveća povodom proslave Marije Pomoćnice i ujedno 22. godišnjice njegove službe nadpastira u Beogradskoj nadbiskupiji.

Nakon svečanog misnog slavlja usledio je i koncert. Na samom početku, prisutnima se obratio nadbiskup Hočevar i istakao značaj ovog dana koji je značajan kako za Zapadnu crkvu koja obeležava Mariju Pomoćnicu ali i za Istočnu koja u svojoj tradiciji proslavlja sv. Kirila i Metodija.
Nakon nadbdikupovog obraćanja, usledio je i sam koncert.

Na samom koncertu, posetioci i ljubitelji ove vrste umetnosti, imali su priliku da zaista osete preplitanje, splet muzike istoka i zapada, kroz brojna dela poznatih kompozitora, kao što su – Marijo, moli za nas – Zlatan Vauda, zatim Vo carstviji tvojem – Dobri Hristov, kao i mnoga druga dela Lojza Mava, Bortnjanskog, Česnokova, Kilbertusa. Na samom kraju prisutni posetioci imali su prilike da uživaju i u delima možemo reći “modernijeg doba” poput Cesarice – Olivera Dragojevića kao i pesme Vjeruj u ljubav takođe poznate Oliverove pesme.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: