Homelokalne vestiU franjevačkom samostanu u Beogradu blagoslovljena kapelica sv. Franje Asiškog

U franjevačkom samostanu u Beogradu blagoslovljena kapelica sv. Franje Asiškog

Večernje euharistijsko slavlje u franjevačkoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Beogradu, u četvrtak 16. novembra 2023. godine predvodio je mons. dr. Ladislav Nemet SVD, beogradski nadbiskup i metropolit u zajedništvu s mons. Petrom Palićem, biskupom mostarsko-duvanjskim i trajnim apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanske biskupije, preč. fra Ilijom Alandžakom, gvardijanom i župnikom te beogradskim dekanom i još šestoricom svećenika koji djeluju u Beogradskoj nadbiskupiji, a nakon euharistijskog slavlja u prostorima franjevačkog samostana blagoslovljena je novouređena kapelica sv. Franje Asiškoga.

„Božja Riječ je uvijek živa, nazočna i prisutna u našem životu i čitajući ju svakoga dana u njoj možemo pronaći nešto i za nas“, rekao je nadbiskup Nemet na početku prigodne homilije osvrćući se na liturgijska čitanja napomenuvši kako Bog nikada nije zaboravio svoj narod. Govoreći o mudrosti istaknuo je kako ta ista Mudrost zapravo je Duh Sveti. „Mudrost je u hebrejskom jeziku ženskoga roda i u Presvetom Trojstvu imamo nešto što se odnosi ne samo na mušku jakost, nego i na žensku jakost koja se odnosi, vidi i doživljava u jačini žena, supruga, majki u našem životu“, dodao je nadbiskup govoreći o Bogu kao Ocu, ali i kao nježnoj Majci koja nikada ne ostavlja svoju djecu jer se do kraja predaje i daje za čovjeka. „Duh Sveti proniče sve pa čak i naše dubine“, zaključio je nadbiskup Nemet dotaknuvši se i osobe Isusa Krista koji je u svome narodu uvijek naviještao dolazak Božjega Kraljevstva te je za ono vrijeme u kojem je živio kao Bog i kao Čovjek, kako je istaknuo, bio kontraverzan i neshvatljiv svome narodu. „Vrijeme i mjesto nisu najvažniji za razumijevanje Božjega Kraljevstva i Isusove prisutnosti, jer je sam Isus rekao da ne tražimo i ne očekujemo jer je Kraljevstvo Božje među vama“, nastavio je nadbiskup rekavši kako je Isus upravo govorio sam o sebi, ali je dodao kako je Božje Kraljevstvo i mnogo šire od samoga Krista, a to je sve ono lijepo i dobro što danas čovjek gradi. Osvrnuo se na ljepotu crvke sv. Ante Padovanskog u Beogradu koja je djelo arhitekta Jožeta Plećnika koji je sagradio ne samo zgradu već je svojim umijećem i ispunjen snagom Duha crkvu uresio sakralnim detaljima izrađujući u njoj oltare i ostali inventar razradivši ga do samih detalja kako bi se duh svakoga čovjeka mogao lakše uzdići k Bogu. Govoreći o samoj kapelici čiji je blagoslov uslijedio nakon popričesne molitve, nadbiskup Nemet je poželio i franjevcima i vjernicima koji se okupljaju u franjevačkoj crvku: „Neka to bude mjesto gdje možete doživjeti Boga. Neka u novoj kapelici bude Bog među vama ili kako je to Isus rekao: Kraljevstvo je Božje među vama“.

Nakon blagoslova kapelice gvardijan je zahvalio svima prisutnima, a na poseban način nadbiskupu Nemetu što je prepoznao pastoralnu potrebu i odobrio uspostavu samostanske kapelice – oratorija koja će služiti i za redovnu molitvu franjevaca, ali i za misna slavlja radnim danima. Naime, zbog veličine crkve i velikih izdataka za njezino grijanje koje je financijski neisplativo samostanski Kapitul je predložio da se radnim danima, osim nedjelje, jutarnja i večernja misa slavi u novouređenoj kapelici koja je posvećena upravo utemeljitelju franjevačkoga reda sv. Franji Asiškom. Povod naslova kapelice je i u tome što ove godine Franjevačka obitelj slavi svoje jubileje i to: 800-tu godišnjicu od Greccia (prvih jaslica) i potvrde Franjevačkog pravila, 2024. godine 800-tu obljetnica od stigmi koje je dobio sv. Franjo, 2025/26. godine 800 godina od Pjesme stvorova i kako je sv. Franjo prešao u vječnost.

U prijepodnevnim satima istoga dana, svećenici koji djeluju u Beogradskoj nadbiskupiji imali su svoj redoviti zbor svećenika koji je ovaj puta bio posvećen zasjedanju Biskupske sinode o sinodalnosti Crkve o čemu je, iz svoga iskustva kao sudionik Sinode, govorio mons. Palić koji je upravo radi toga boravio u Beograd te bio i sudionikom slavlja blagoslova kapelice sv. Franje.

 

M.S.

FOLLOW US ON: