HomenajaveXVIII Festival rane muzike u Beogradu

XVIII Festival rane muzike u Beogradu

U petak, 15. septembra 2023. od 20.00, u crkvi sv. Petra (Makedonska 23), u organizaciji Studija za ranu muziku počinje XVIII Festival rane muzike.

Na ovogodišnjem Festivalu beogradska publika će imati priliku da čuje šest koncerata srednjovekovne, renesansne i barokne muzike na instrumentima ovih epoha. Koncerti se održavaju u crkvi sv. Petra i katedrali Blažene Djevice Marije, a svi počinju u 20.00.

Ovogodišnji festival otvoriće ansambl New Trinity Baroque i Ansambl Studija za ranu muziku sa svečanim programom „Sound the Trumpet“. Na programu će nastupiti Predrag Đoković i Bojan Bulatović kao kontratenori, Meila Tomé i Karolina Bäter na blok flautama, Aleksandar Arsić na trubi, Srđan Stanić na gambi, Darko Karajić na teorbi i Predrag Gosta na čembalu i kamernim orguljama.

Premijerni program predstaviće kontratenorske duete i trio sonate za dve blok flaute, baroknu trubu i kontinuo kompozitora kao što su Henry Purcell, John Blow, Matthew Locke, Daniel Purcell i drugi.

Tokom festivala predstaviće se i drugi renomirani domaći i strani izvođači, uključujući Andreja Ivanovića na orguljama (16. septembra u Katedrali BDM), sopran Radoslava Vorgić i bas-bariton Sreten Manojlović (inače solisti Nove beogradske opere) uz Barokni orkestar XXI Beogradske barokne akademije i programom Telemannove kamerne komične opere „Pimpinone“ i baroknim kamernim koncertima (20. septembra u Katedrali BDM), zatim Darka Karajića na lauti (24. septembra u crkvi sv. Petra), ansambl Renesans sa programom engleske renesanse (25. septembra u Katedrali BDM), kao i New Trinity Baroque sa programom muzike Cestija, Monteverdija i drugih italijanskih kompozitora XVII veka pod nazivom „Musica sacra et profana“ (26. septembra u crkvi sv. Petra).

Bitno je istaći da je ova godina za Ansambl Studija za ranu muziku posebna, jer obeležava 30 godina postojanja, dok ansambl „New Trinity Baroque“ proslavlja 25 godina postojanja (oba ansambla je osnovao naš priznati dirigent i čembalista Predrag Gosta, koji već duže vreme boravi u inostranstvu). Takodje se ove godine proslavljaju i značajne muzičke godišnjice, kao što su 400 godina od smrti Williama Byrda i 400 godina od rodjenja Pietra Antonia Cestija.

Paralelno uz festival, od 18. do 20. septembra, organizuje se i XXI Beogradska Barokna Akademija, na kojoj će majstorske radionice iz barokne interpretacije držati renomirani britanski violinista Adrian Butterfield kao i dirigent Predrag Gosta. Ova Akademija kulminiraće koncertom 20. septembra u Katedrali BDM, a već dan kasnije Butterfield i Gosta biće gosti i Novosadske Barokne Akademije.

Povodom ovogodišnjeg Festivala, Predrag Gosta je rekao:

– Ova godina je posebna jer se Festival rane muzike održava za nekoliko meseci zakašnjenja. Sredstva koja smo dobili na raspolaganje nam omogućavaju da predstavimo nešto smanjeni broj koncerata nego obično, ali bitno je istaći da je i ovaj put festival koncipiran veoma raznoliko, sa različitim i zanimljivim programima koji priliče godini značajnih godišnjica, te izvodjačima koji su eksperti u svome poslu. Stoga verujem da će i ove godine Festival predstaviti značajne programe našoj publici.

Ulaznice se prodaju direktno pred koncerte na ulazima crkava gde se koncerti održavaju, po cenama od 500 i 1.000 dinara. (danubeogradu.rs)

FOLLOW US ON: