HomeblagovestBlagovest 06/2023

Blagovest 06/2023

Poštovani čitatelji našeg lista Blagovesti, pred vama je novi broj za mjesec jun. Budući da je to mjesec bogat svetkovinama koje nam pokušavaju posredovati onostranu stvarnost ‒Svesilnog među ljudima (Trojstvo u jedinstvu, Boga prisutnog u hostiji), zato je i glavna tema ovog broja sakrament euharistije, s posebnim naglaskom na samu bit tog sakramenta, njegovu materiju i formu.

Krenemo li listati časopis, na samom početku možemo vidjeti prilog dekana Niškog dekanata preč. Marka Trošta, koji govori o silnom Bogu koji se spušta u ovozemaljski svijet kako bi ga spasio te očituje svoju ljubav darujući mu se svakodnevno u euharistiji. Drugi nam tekst donosi sažete poruke pape Franje, prožete nužnošću ljudskog zajedništva bez obzira na međusobne razlike među pojedincima i među religijama. Temeljna pouka je da dijalog između pripadnika islamske, židovske i kršćanske vjere mora biti temeljen na iskrenosti i uzajamnom poštovanju, jer u protivnom neće uspjeti. Treći nam tekst donosi promišljanje o euharistiji. Autor ističe da je ona naše sjećanje na Krista umrlog i uskrslog, ali ujedno i Njegova aktivna prisutnost u kojoj nas On sam traži i ide nam u susret. Sljedeći nam prilog također govori o euharistiji, a autor, opisujući stvaranje čovjeka, njegovu brigu za prirodu i obitavanje na zemlji, upućuje na postojanje kontinuiteta ‒ sve do euharistije koja je kao završni čin stvaranja. I naredni nam tekst govori o euharistiji, o njezinoj materiji i formi. Autor vrlo koncizno izlaže povijesni slijed i previranja vezana za shvaćanje materije euharistije, ističući kako se od IX. stoljeća do danas na Zapadu upotrebljavaju beskvasni kruh i vino od loze (grožđa). S druge strane, forma su Spasiteljeve riječi kojima je na Posljednjoj večeri ustanovio sam sakrament…

Listajući dalje naići ćemo na redovite rubrike koje krase i obogaćuju našu Blagovest. Prva od njih je Iz naših župa, ovaj put vrlo opsežna, a donosi nam detaljne obavijesti o događanjima iz župa, među kojima izdvajamo podjelu sakramenta potvrde kao i izvještaje o svetkovini Tijelova. Rubrika Mladi opisuje nam važnost sakramenta krizme kojim kandidati potvrđuju svoju vjeru. ili, bolje reći, opredijeljenost za vjeru. Ona donosi i dojmljivo svjedočanstvo jedne ovogodišnje krizmanice. Rubrika za djecu daje poučnu priču o euharistiji, a rubrika Pred Bogom blizim i dalekim govori o važnosti primanje Tijela Kristova te sjedinjenju Boga i čovjeka kroz euharistiju. Rubrika Dijakonija donosi izvještaj o usluzi »Pomoć u kući« kao i novčanoj donaciji pripadnika beogradske međunarodne zajednice za žrtve potresa u Siriji. Na kraju donosimo vijesti, a posebno je važan izvještaj sa 40. redovitog zasjedanja članova Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda (MBK), pod predsjedanjem predsjednika MBK-a, beogradskog nadbiskupa i metropolita te apostolskog upravitelja zrenjaninskog mons. dr. Ladislava Nemeta. Osim detaljnog izvješća, donosimo i vrlo važno Priopćenje za javnost koje je upućeno sa zasjedanja.

Vjerujem da će nam ovaj broj Blagovesti pomoći da se bolje razaberemo u onome što je našem razumu nemoguće dokraja spoznati te da tajnu euharistije brižno čuvamo i od nje živimo.

Vaš urednik

FOLLOW US ON: