HomeblagovestBlagovest 01-02/2022

Blagovest 01-02/2022

Poštovani čitatelji našeg lista Blagovesti, pred vama je novi dvobroj za mjesec januar i februar. Središnja tema našeg časopisa ovaj je put riječ kao sredstvo komunikacije u dijalogu i jedinstvu kršćana.

Ako krenemo listati časopis naići ćemo na prvu poruku koju je uputio vlč. Stipo Filipović, u kojoj govori o važnosti dijaloga i jedinstva svih kršćana. Drugi nam tekst donosi sažete poruke koje je papa Franjo uputio sa svog četrdesetog „Ekumenskog hodočašća mira“ iz DR Konga i Južnog Sudana. To su u prvom redu poruke ohrabrenja stanovnicima tih zemalja i poruke mira koji je toliko potreban u tom dijelu svijeta, a može se postići samo uvažavanjem suživota i dijaloga. Treći tekst koji nam časopis donosi govori o Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana. Takav pothvat je upravo znak da jedinstvo kršćana nije utopija, nego se može prepoznati u konkretnim znakovima i zajedničkim okupljanjima i molitvama svih kršćana. Autor se osvrće na današnju situaciju u svijetu i pokazuje nam kako se jedinstvo kršćana vidi kada zajedno djelujemo u različitim humanitarnim projektima pružajući pomoć potrebitima. Središnji dio časopisa donosi opsežan i zanimljiv razgovor s beogradskim nadbiskupom i metropolitom mons. dr. Ladislavom Nemetom, SDV. U intervjuu nam nadbiskup govori o svojim pastoralnim iskustvima misionarskog rada na Filipinima, predstavljajući nam ujedno i Družbu Božje Riječi kojoj pripada. Zahvaljujući svim iskustvima koja je stekao, a posebno kao biskup Zrenjaninske biskupije, okušat će se i ovdje u »pastoralu traženja« koji je i dosad prakticirao, kako bi odgovorio na sve pastoralne izazove, sada u ulozi metropolita.

Rubrika Iz naših župa donosi iscrpne tekstove o događanjima iz župa Beogradske nadbiskupije. Rubrika o mladima daje nam osvrt na novogodišnji ekumenski susret mladih Taizéa u Rostocku. Rubrika Djeca i riječ za život donosi jednu korisnu životnu priču, dok rubrika pred Bogom blizim i dalekim progovara o problemu komunikacije. U rubrici Vijesti možemo pročitati, između ostalih obavijesti, o proslavi Sv. Franje Saleškoga, zaštitnika Katoličkog medija centra. Rubrika In memoriam progovara o preminulom papi emeritusu Benediktu XVI.

Dragi čitatelji, od srca Vam preporučam da pomno pročitate ovaj dvobroj Blagovesti, kako biste obogatili sebe, a onda po svom su/životu i druge. To može biti i prva prijeđena stepenica u pravcu jedinstva i zbližavanja svih kršćana, pa i svih ljudi.

FOLLOW US ON: