Homelokalne vestiMisa posvete ulja u beogradskoj katedrali

Misa posvete ulja u beogradskoj katedrali

Beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr Ladislav Nemet, SVD, predvodio je Misu posvete ulja na Veliki utorak 26. marta u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Republici Srbiji nadbiskupom mons Santom Roccom Gangemijem, savjetnikom Nuncijature mons. Simonom Bolivarom Sanchezom Carrionom i svećenicima Beogradske nadbiskupije.

Nadbiskup Nemet je u propovijedi naglasio da Misu posvete ulja mogu slaviti samo biskupi ordinariji ili neki biskup u njihovo ime i da se slavi zajedno sa svećenicima biskupije te dodao da se na toj misi posvećuju ulja za katekumene i za bolesne kao i ulje krizme koje se koristi u raznim prilikama (pomazanje kraljeva) i sakramentima (svećeničko i biskupsko ređenje) i koje se miješa sa balzamom i zato se zove ulje radosti, jer je povezano s radošću i radosnim događajima Crkve.

Nadbiskup je rekao da na Veliki četvrtak, na Misi posvete ulja, svećenici biskupije, zajedno s biskupom i vjernicima, obnavljaju svoja obećanja koja su dali na ređenju, svoje radosno predanje Isusu i njegovoj Crkvi. „Obnova svećeničkih obećanja, dakle, nekako oživljava u nama radost našeg poziva. Tajanstveni početak, razvoj našeg poziva i njegova brojna ostvarenja u našim životima. U nekom trenutku svog života, svatko od nas koji služi kao svećenik, čuo je Gospodinov poziv i počeo se pripremati za svećeničku službu kako bi za njega izvršio božanski naum kao sredstvo radosti i utjehe u svom životu“, rekao je nadbiskup Nemet.

Osvrnuvši se na današnje prvo čitanje i riječi proroka Izaije Duh Gospodnji počiva na meni, jer me Gospodin pomazao, propovjednik je istakao da su ove riječi početak svećeničkog poziva, jer i Isus je započeo svoje poslanje tim riječima kako piše u Evanđelju.

„Kakva je radost bila otkriti Božji poziv u našem životu! I kad smo napokon uspjeli završiti studij, s kojom smo radošću počeli raditi kao mladi svećenici! Dobro je prisjetiti se toga. To je bilo vrijeme kada smo utemeljili svoj svećenički duh, učeći u praksi što znači služiti ljudima“, rekao je nadbiskup Nemet te dodao da prema proroku Izaiji svećenik je onaj koji služi Gospodinu.

„Često osjećamo, u gužvi svakodnevnog života, da nismo ispunili taj božanski zadatak. Ne ispunjavamo ljudska očekivanja. Osjećamo potrebu za Božjim milosrđem. Iskusili smo da nismo savršeni, posrćemo i imamo pogreške, ili nam je postalo ugodno u svećeničkoj službi, pa se opustimo. Bog nas međutim nikad ne ostavlja same, već nas i danas poziva, baš kao što je to nekada, na početku činio. Neprestano nam šalje prilike da uvijek iznova otkrivamo pravu ljepotu svećeničkog poziva: donositi dobru vijest ljudima, pomagati im da budu oslobođeni ropstva grijeha, da zacijele svoje rane, da podrže siromašne, izopćene i usamljene. Naša je služba stoga izvor radosti za ljude i čini da osjećamo da je vrijedno ostati i ustrajati u službi, radosno se uvijek iznova posvećujući“, rekao je nadbiskup Nemet te zaključio propovijed riječima zahvale svima onima koji mole za svećenike, a svećenicima poručio da se sve više suobličuju Kristu kako bi poput njega djelovali u svijetu.

Poslije homilije uslijedila je obnova svećeničkih obećanja.

Budući da ove godine dvojica svećenika slave 20-godišnjicu svoje svećeničke službe; preč. Ivan Poleto i vlč. Andrej Đuriček oni su ovom prilikom donijeli ulja.

Nakon svete mise svećenici su nastavili druženje uz zajednički objed.

Misa posvete ulja obično se slavi u jutarnjim satima na Veliki četvrtak, služi je biskup u zajedništvu sa svećenicima čitave biskupije; osim ako nisu spriječeni, svi svećenici trebalo bi da sudjeluju. Ta misa zove se Misa posvete ulja, jer biskup na njoj blagoslivlja ulja koja će se koristiti tokom cijele godine za krštenje, krizmu, bolesničko pomazanje, sveti red i za katekumene. Također, tada svi svećenici obnavljaju svoja svećenička obećanja.

 

KMC

 

FOLLOW US ON: