Homelokalne vestiPreč. Poleto na potpisivanju ugovora o stipendiranju najboljih studenata bogoslovskih fakulteta i akademija

Preč. Poleto na potpisivanju ugovora o stipendiranju najboljih studenata bogoslovskih fakulteta i akademija

Direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama dr Vladimir Roganović potpisao je ugovore za stipendiranje studenata bogoslovskih fakulteta i akademija sa verskim poglavarima u Republici Srbiji u utorak 16. aprila 2024. godine u Palati »Srbija«. Svečani prijem i potpisivanje ugovora organizovan je u salonu »Bosne i Hercegovine« u Palati, a prijemu kao i potpisivanju ugovora prisustvovali su predstavnici Katoličke Crkve u Srbiji, na čelu sa kancelarom Beogradske nadbiskupije preč. Ivanom Poletom, izaslanikom beogradskog nadbiskupa i metropolita mons. dr Ladislava Nemeta, predstavnici Srpske pravoslavne Crkve, na čelu sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim g.g. Porfirijem, i predstavnici Islamske zajednice koje je predvodio muftija Islamske zajednice u Republici Srbiji ef. dr Mevlud Dudić i predstavnici Ministarstva prosvete.

Uprava za saradnju s Crkvama i verskim zajednicama već duži niz godina organizuje konkurse za stipendiranje studenata visokih teoloških ustanova koje obrazuju buduće teologe tradicionalnih Crkava i verskih zajednica, a provodi i brojne druge aktivnosti i realizuje projekte koji omogućavaju napredak Crkava i verskih zajednica.

Ove 2024. godine obezbeđena su sredstva za stipendiranje 67 studenata osnovnih, master i doktorskih studija na teološkim fakultetima.

Na samom početku ceremonije prisutnima se obratio direktor Uprave g. Vladimir Roganović koji je pozdravio sve prisutne i naglasio univerzalni i sveobuhvatni značaj znanja i obrazovanja za pojedinca i društvo u celini. Istakao je da Uprava za saradnju s crkvama i  verskim zajednicama u poslednjih nekoliko godina posebnu pažnju pridaju razvoju i unapređenju srednjeg i visokog teološkog obrazovanja svojih crkava i verskih zajednica.

Pošto je sa direktorom Roganovićem potpisao ugovor prisutnima se u ime Srpske pravoslavne Crkve obratio patrijarh srpski g.g. Porfirije koji je pozdravio sve prisutne i naglasio kako je prosveta jedna od najvažnijih briga za sve crkve, a posebno teologija koja nije samo jedna u nizu nauka kojom se steče znanje o veri i Bogu, nego ona je izraz iskustva susreta sa živim Bogom.

Pošto je potpisao ugovor prisutnima se u ime Islamske zajednice u Republici Srbiji obratio muftija ef. dr Mevlud Dudić koji je istakao vrlo dobru saradnju Uprave sa verskim zajednicama što pokazuje i ostvarenje ovog projekta.

Pošto je potpisao ugovor prisutnima se obratio preč. Poleto u ime Katoličke Crkve i beogradskog nadbiskupa Nemata. U svome govoru je rekao: »Vaša Svetosti, poštovani gospodine direktore kancelarije, uvaženi svi predstavnici crkvi i verskih zajednica u R. Srbiji, ovde prisutni predstavnici iz ministarstva prosvete,   cenjeni predstavnici medija:

U ime Beogradske nadbiskupije i nadbiskupa mons. Ladislava Nemeta, želim izraziti najiskreniju zahvalnost Ministarstvu pravde i Upravi za saradnju s crkavam i verskim zajednicama, kao i  u ime svih studenata visokoteoloških ustanova čije obrazovanje i budućnost će biti obogaćeni kroz ovaj svečani događaj potpisivanja ugovora za stipendiranje.

Vaša predanost i podrška ovom programu ne samo što omogućuje mladim ljudima da nastave svoje teološko obrazovanje, već i izgrađuju mostove različitim verskim zajednicama i pružaju podršku harmoniji i razumevanju među ljudima.

Ovaj čin ne samo da demonstrira Vašu posvećenost obrazovanju, već i Vašu viziju inkluzivnog društva u kojem se ceni pluralizam i poštovanje različitosti.

Vaša podrška nije samo finansijska, već simbolizuje važnost zajedništva i solidarnosti u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Svaka stipendija koju ste omogućili predstavlja ne samo priliku za pojedini akademski uspeh, već i investiciju u bolju budućnost naših zajednica. Vaša vizija osnaživanja mladih lidera i teologa koji će u R. Srbiji doprineti društvenom napretku je inspirativna i duboko cenjena.

Ovaj čin je slavlje partnerstva između Uprave sa saradnju s crkavam i verskim zajednicama i visokoškolskih institucija. Verujemo da će ovo partnerstvo doneti plodove u obliku obrazovanih i angažovanih pojedinaca koji će doprineti izgradnji boljeg društva, boljeg sveta i bolje Srbije.

Još jednom, hvala Vam na podršci, viziji i predanosti. Radujemo se budućim dostignućima koje ćemo postići zajedno. Neka Vas i nas sve čuva dragi Bog«.

Nakon ceremonije potpisivanja ugovora učesnici su u salonu »Srbije« održali okrugli stol na temu: »Versko obrazovanje u 21. veku – perspektiva i usklađenost sa sistemom obrazovanja u Republici Srbiji«.

 

KMC

 

Autor videozapisa: Tanjug

FOLLOW US ON: