Homelokalne vestiApostolski nuncije Ganđemi predvodio proslavu Sv. Ćirila i Metodija u Beogradu

Apostolski nuncije Ganđemi predvodio proslavu Sv. Ćirila i Metodija u Beogradu

Svečano euharistijsko slavlje u nedelju, 2. jula u crkvi Sv. Ćirila i Metodija na Banovom brdu u susret predstojećem prazniku i zaštitnicima ove župe predvodio je apostolski nuncije u Republici Srbiji mons. Santo Ganđemi uz koncelebraciju generalnog vikara Beogradske nadbiskupije mons. Roberta Pastyika, domaćeg župnika o. Lojza Letonje, savetnika Nuncijature mons. Simona Bolivara Sančeza Kariona, ekonoma i vikara samostana sv. Antuna u Beogradu fra Benedika Vujice, duhovnog pomoćnika ove župe o. Petera Taševa i vikara župe sv. Petra p. Josipa Opata, SI.

Treba istaći da u ovoj župi koja nosi ime začetnika slovenske pismenosti, već godinama službu evangelizacije kao i propovedanja i širenja Božije Reči verno i istrajno obavljaju lazaristi, Misijska družba sv. Vinka Paulskog.

Na uvodu u misno slavlje župnik o. Lojze pozdravio je sve prisutne i zahvalio se na prilici i mogućnosti zajedništva svim sveštenicima koji su došli a na poseban način apostolskom nunciju kao i predstavniku beogradskog nadbiskupa mons. Robertu.

Mons. Gangemi je u svom pozdravnom obrćanju čestitato svim vernicima ove župe ali i hodočasnicima praznik Sv. Ćirila i Metodija koji se slavi 5. jula. Takođe izrazio je svoju radost na iskazanoj povezanosti koju je Sveta Stolica uputila katoličkoj zajednici upravo ovde u Beogradu a koja se ogleda u činu dodele palija beogradskom nadbiskupu i metropoliti mons. dr Ladislavu Nemetu.

Prigodnu propoved ovom prilikom izrekao je mons. Robert, u kojoj je naglasio značaj Sv. Ćirila i Metodija kao istaknutih ličnosti. „Karizma svojstvena Crkvi, evangelizacija je ono što sažima i daje vrednost svemu ostalom. Trebamo postati svesni činjenice da biskup, sveštenik, đakon, trebaju sve što rade, govore i mole da pretoče u evangelizaciju, to isto važi i za redovnike, redovnice i laike. U suštini trebamo da se zapitamo: Ko sam ja u kontekstu kršćanske zajednice?“, potaknuo je na razmišljanje propovednik želeći da misiju evangelizacije Sv. Ćirila i Metodija koji su značajni za celu istoriju ne samo hrišćanstva već i čovečanstva pokaže na primeru čoveka današnjice. Osnovna misija svakog vernika je da poput apostola širi Radosnu vest spasenja i da na taj način postane evangelizator 21. veka, ali ne samo evangelizator rečima već i delima.

„Biti u pokretu, jednom stalnom kretanju, neprestani izlazak iz svega onoga što nas od evangelizacije može ukoreniti u sebičnost i ustajalost je putujući stil koji svi mi trebamo naučiti od apostola. Evanglizirajuće putovanje može nas pozvati na promenu života“, dodao je mons. Robert.

„Osim stila Isus nam pokazuje i sadržaj evangelizacije. Koliko reči i koliko fraza, možda vešto izraženih koristimo u propovedima kako bi smo skrenuli pažnju na sebe i osećali se sposobnim umesto da sledeći Kristov evangelitet – srž naveštaja mora se odnositi na Kraljevstvo Božje kao i njegovu ključnu vrednost. Čini se da je biti evangelizator oduševljavajući životni projekat, ali naprotiv upravo izvorni naveštaj evanđelja sa sobom nosi i napast sa kojom se mi nismo u stanju nositi jer uključuje mogućnost neuspeha, uključuje da budemo bespomoćni i bez ljudske sigurnosti“, istakao je propovednik zaključivši rečima: „ono što je neuspeh u ljudskoj dimenziji nije uvek i neuspeh na polju vere“ pozvavši sve da poput evangelizatora evanđelja i ljudi današnjice postanu oni koji će nositi Božiju Reč drugima bez očekivanja nagrade jer i Isus govori:“ Besplatno primiste, besplatno dajte.“

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: