HomevestiApostolski nuncije: Još bolji odnosi Svete stolice i Srbije

Apostolski nuncije: Još bolji odnosi Svete stolice i Srbije

Prijem povodom “Papinog dana”, kojim se obeležava treća godišnjica od kako je izabran papa Franja i 50. godišnjica od ponovne uspostave Nuncijature u Beogradu održan je 29. juna 2016., a apostolski nuncije u Srbiji Lučano Surijani rekao je da mu je cilj da uspostavi iskrene, otvorene, srdačne odnose sa srpskim narodom.

„I ako se po jutru dan poznaje, već moram da kažem da smo na putu da zaista održimo te odnose i da uspostavimo još bolje između Svete stolice i naroda koji je ovde”, rekao je Surijani Tanjugu.

Apostolski nuncije se zahvalio građanima i narodu Srbije, jer, kako je istakao, došao je u februaru, a naša zemlja ga je zaista srdačno prihvatila i primila.

“U tom duhu pozdravljam srpski narod, od koga sam tako dobro primljen i onima koji možda ne znaju da postoji nuncije, da kažem da on postoji i da ih srdačno pozdravlja”, rekao je Surijani.

Napomenuo je da je njegova dužnost da uspostavlja odnose, na prvom mestu sa državom i političkim vlastima, ali i da je njegova ambasada ovde na poseban način prisutna, zato što ne samo da uspostavljaju odnose sa vladom, nego i takođe sa lokalnim verskim zajednicama, a na prvom mestu sa pravoslavnom crkvom.

“Moja želja, kao ambasadora i moj cilj je da uspostavimo iskrene, otvorene, srdačne odnose sa narodom zemlje u kojoj se nalazimo”, istakao je Surijani.

Dodao je da Apostolska nuncijatura ima svoj praznik, koji se obeležava ili 29. juna, na Dan svetih Petra i Pavla ili na dan izbora pape, te da je izabran praznik svetog Petra i Pavla, na prvom mestu zbog klimatskih razloga, jer lepše je vreme u junu, nego u martu, kada je papa izabran.

Prijem povodom treće godišnjice od kako je izabran papa Franja i 50. godišnjice od ponovne uspostave Nuncijature u Beogradu, održan je u hotelu Metropol, a prisustvovali su predstavnici vlade, skupštine, diplomatskog kora, kulturnog, javnog i verskog života.

(Tanjug/kmc)

FOLLOW US ON: