Homelokalne vestiApostolski nuncije služio svečanu liturgiju u crkvi Sv. Petra

Apostolski nuncije služio svečanu liturgiju u crkvi Sv. Petra

Na Vigiliju blagdana svetih Petra i Pavla 28. juna 2016. održana je svečana večernja liturgija u crkvi Sv. Petra u Beogradu. Liturgiju je predvodio apostolski nuncije u Republici Srbiji mons. Lučano Surijani na latinskom jeziku uz koncelebraciju četiri biskupa: beogradskog nadbiskupa i metropolita mons. Stanislava Hočevara, biskupa zrenjaninskog dr mons. Ladislava Nemeta, biskupa subotičkog dr mons. Janoša Penzeša i biskupa sremskog mons. Đure Gašparovića, te dvadesetak sveštenika iz više biskupija. Svojim prisustvom su večernje liturgijsko slavlje uveličali Njegovo preosveštenstvo vladika bački dr Irinej Bulović i vladika Arsenije, vikar patrijarha srpskog. Prisutni su bili i predstavnici iz diplomatskog kora, predstavnici državnih institucija među kojima i predstavnik iz Uprave za saradnju sa Crkvama i drugim verskim zajednicama g. Gavrilo Grban. Redovnici i redovnice te ostali vernici samo su dopunili predivan mozaik univerzalnosti Crkve kojeg su sačinjavali različiti narodi iz Evrope i drugih kontinenata koji žive u Beogradu. Liturgijsko slavlje je bilo praćeno Horom opere Narodnog pozorišta pod upravljanjem maestra Đorđa Stankovića.

Nuncije je naglasio kako ga čini radostnim pošto se večeras nalazimo ovde i što zajedno sa svima nama slavi Evharistiju na Vigiliju blagdana svetih Petra i Pavla. Rekao je da se na ovaj dan, kojeg zovemo i Papin dan, na poseban način moli na nakane Pape i za duhovne i materijalne potrebe ove zemlje. Podsetio je da ove godine obeležavamo i pedeset godina od ponovnog otvaranja Apostolske Nuncijature u Beogradu te da je takođe to jedan razlog za radost i zahvalnost Gospodinu.

U prigodnoj propovedi mons. Lučano Suriani još je rekao: “Nuncijature su, kao i Ambasade, pozvane da budu instrumenti u službi mira, bratstva među narodima i sloge među državama. Petrov naslednik je preko svojih predstavnika želeo da ovaj narod oseti njegovu blizinu i njegovu podršku, po molitvi i po reči, u poslednjih pola veka istorije, koji su, nažalost, zabeležili i neke bolne trenutke nasilja i smrti.

Jedna od glavnih titula kojom se naziva Papa je Petrov naslednik, eto zašto Nuncijature organizuju svoje proslave obično u ovaj dan. Evanđelje, koje smo čuli, osvetljava upravo fundamentalni aspekt Petrove službe. Isus ga pita tri puta da li ga voli, i da li ga voli više nego drugi učenici. Trostruko pitanje rastužuje Petra, ali on ipak ima snage da tri puta odgovori Učitelju :“Gospodine, ti znaš da te volim“. I tu je primat kojeg Isus želi od Petra, on je pozvan da bude prvi u ljubavi, u milosrđu! Takođe, Isus je rekao: „Ko želi da bude prvi među vama, neka svima bude poslužitelj“. Jasno je, dakle, da biti prvi u ljubavi znači biti prvi u služenju. To važi za sve vernike!

Nakon što je Petar trostruko negiranje popravio trostrukom izjavom ljubavi, Isus ga poziva da ga sledi, i Petar ga sledi sve do polaganja sopstvenog života, trpeći, zajedno sa bratom Andrejom, istu osudu kojom je osuđen Učitelj: raspeće! Obojica, ipak, traže da njihov položaj na krstu bude različit od Učiteljevog. Petar je razapet sa glavom na dole.

Za hrišćanina, svako liturgijsko slavlje bi moralo da donese plodove za svakodnevni život. Zato, ako zajedno zahvaljujemo Bogu za braću koja su nam prethodila u veri i koji su nam primer i zagovornici, želimo zajedno i da podignemo svest i obnovimo napore sve dok naša ljubav ne bude zaista iskrena i konkretna prema braći, posebno prema onima koji su u potrebi ili su drugačiji od nas. Bićemo autentični svedoci ljubavi Isusa Hrista samo ako se svaki dan budemo stavljali u službu drugih, ne zaboravljajući da ćemo na kraju života biti suđeni po ljubavi!

Sveti Pavle, koji je od progonitelja hrišćana postao Apostol naroda, podseća nas da je Božja Reč naša snaga. On je upoređuje sa šlemom, oklopom, mačem… jer nas štiti od iskušenja i od napada neprijatelja, i daje svetlost i hrabrost da se bude pravi hrišćanin, na mestima koja su potpuno različita gde se nalazimo, svedoci Gospodina Uskrslog, koji je obećao da će biti sa nama u sve dane do svršetka sveta!

Draga braćo i sestre, život je jedan jedini, ne trošimo ga uludo, nego kao Narod Božji, živimo ga zajedno! Radost i mir će prepuniti naša srca! Poverimo se Mariji, Majci Crkve, neka bi ona propratila i podržala naš hod!

(kmc)

FOLLOW US ON: