HomevestiArhiepiskop Justin Velbi posetio Patrijaršijsku kapelu

Arhiepiskop Justin Velbi posetio Patrijaršijsku kapelu

Po povratku iz Novog Sada, gde je prisustvovao radu Skupštine Konferencije evropskih Crkava i odslužio misu za anglikanske vernike, učesnike Skupštine i vernike koji žive u Srbiji, Njegova Milost Arhiepiskop kenterberijski g. Justin Velbi posetio je 4. juna 2018. godine Patrijaršpijsku kapelu Svetog Simeona Mirotočivog u Beogradu.

Njegovu pratnju su sačinjavali: Preuzvišeni dr Robert Ines, Biskup gibraltarski u Evropi; Preuzvišeni Jonatan Gudol, Biskup Ebsflita – biskup Crkve Engleske za odnose sa istočnim Pravoslavnim Crkvama; prečasni dr Vilijam Adam, savetnik Arhiepiskopa kenterberijskog po ekumenskim pitanjima i predstavnik u Savetu za jedinstvo hrišćana.

Visoku crkvenu delegaciju pratili su Njegova Ekselencija Denis Kif, ambasador Ujedinjenog kraljevstva u Srbiji, sa saradnicima, prečasni Robin Foks, anglikanski kapelan u Beogradu; predstavnici Crkvene uprave anglikanske zajednice Presvete Djeve Marije u Beogradu, zatim Visokodostojni arhimandrit Isihije (Rogić) – izabrani Episkop mohački; đakon dr Aleksandar Praščević, šef Kabineta Njegove Svetosti Patrijarha; prof. dr Bogdan Lubardić, član Međupravoslavne komisije za vođenje bogoslovskog dijaloga s anglikanima i saradnici Srpske Patrijaršije.

U kapeli Svetog Simeona Mirotočivog visoke goste je dočekao starešina Pridvornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog protođakon Stevan Rapajić. Gosti su najpre celivali ikonu nebeskog zaštitnika ovog hrama, upalili sveće za svoje zdravlje, dok je združeni „Ekumenski moški zbor“ pod upravom Bratislava Prokića, otpojao kompoziciju g. Miodraga Govedarice Tjelo Hristovo na engleskom jeziku, a kasnije i još nekoliko kompozicija na veliko zadovoljstvo visokih gostiju.

Protođakon Rapajić je pozdravio Njegovu Milost i članove delegacije Crkve Engleske i ukratko izložio istorijat samog dvora Srpske Patrijaršije koja ima 365 prostorija po zamisli ruskog arhitekte Viktora Lukomskog, a primila je prve službenike početkom 1936. godine.

U ime Njegove Svetosti Patrijarha, arhimandrit Isihije je predstojatelju Crkve Engleske i počasnom predsedniku Anglikanske zajednice, Njegovj Milosti g. Justinu Vembliju, uručio na dar knjigu „Svetinje Kosova i Metohije“ na engleskom jeziku sa posvetom Patrijarha srpskog.

U nastavku gosti su razgledali kapelu, salu za održavanje Svetog Arhijerejskog Sabora i drugu manju salu za održavanje Svetog Arhijerejskog Sinoda gde su se u razgovoru interesovali za ustrojstvo i trenutno stanje u Srpskoj Crkvi, posebno za crkveno školstvo i parohijski život.

Izvor: sajt SPC-a

FOLLOW US ON: