Homelokalne vestiBeogradska nadbiskupija: Potpisivanje Poruke mira i ekumenska molitva za mir

Beogradska nadbiskupija: Potpisivanje Poruke mira i ekumenska molitva za mir

Povodom obeležavanja 100-godišnjice završetka Prvog svetskog rata koje ovih dana organizuje Beogradska nadbiskupija, je u petak 9. novembra u kući Nadbiskupije potpisana poruka mira predstavnika verskih zajednica. Nakon potpisivanja su se svi okupljeni uputili u crkvu Krista Kralja na ekumensku molitvu koju je predvodio austrijski vojni biskup. U parku župe je usledio blagoslov spomenika Bogorodice „Majke Evrope“ i zasađivanje „Mojsijevog grma“ kao znak mira, kojeg su zasadili predstavnik Ministarstva za rad i Austrijski ambasador u Republici Srbiji. Na ekumenskoj molitvi su učestovali predstavnici iz Katoličke, Pravoslavne, Anglikanske, Kalvinističke i Evangeličke Crkve, te Islamske zajednice. Na večernjoj svečanosti su učestvovali takođe: biskup iz Banja Luke i biskup u miru iz Hrvatske i Slovenije, nuncije u Republici Srbiji, ambasadori, predstavnik iz Uprave za saradnju s Crkvama i drugim verskim zajednicama i drugi.

U nastavku objavljujemo Poruku mira u celosti:

Okupljeni – praštajući i moleći za oproštenje – na mestu na kome je 1914. godine ozvaničen početak Velikog rata, a kojeg savremena istorija poznaje kao Prvi svetski rat, mi – predstavnici Crkava i verskih zajednica u Srbiji‒želimo u zajedništvu otkriti „znakove vremena“ i zajedničkom molitvom Bogu pozvati sve odgovorne za države i narode Evrope, da prihvate poziv „Vladara mira“ i čovekove slobode izbora, da više nikada ne dozvole da se, prožeti predajom judeo-hrišćanske duhovnosti i islamske ustrajne vere, narodi Evrope među sobom zaraze mržnjom, da se ponižavaju i samouništavaju totalitarističkim ideologijama, da uništavaju živote svoje i tuđe u ognju ratova.

Našim današnjim zajedništvom javno obeležavamo ne samo prvu stogodišnjicu od završetka Velikog rata, kako se među nama više nikada ne bi ponovilo „stoleće vukova“– XX vek, već i da sebe, na krilima razuma i vere, usmerimo sveopštem miru, pomirenju, solidarnosti i saosećanju prema drugome, ispunjeni međusobnom, bratskom saradnjom, koja zavisi i od nas i od naše slobode izbora, darovane nam od Tvorca Jednog Jedinoga.

Zajedno i u zajedništvu slaveći i veličajući Gospoda, Stvoritelja porodice čovečanstva, s našim pogledom uprtim u „Majku Evrope“,danas predajemo zemlji Mojsijev grm, verujući da njegov oganj, kao simbolički plamen našeg zajedništva i solidarnosti, nikada neće prestati da greje naša bića, naše međusobne odnose, naše zajednice, narode i države Evrope.

Sađenjem ovog grma, istovremeno zakopajmo i sve iskre Prvog svetskog rata, ničim ne hrabreći one što javno veličaju mir a misle samo na rat, i afirmišimo isključivo mir, i to onaj mir koji pojedini od naše braće izgovaraju “šalom”, koji naša muslimanska braća uzvikuju “pristupite miru…”

Tako nam Svevišnji pomogao i učvrstio našu volju.

U Beogradu, u Kući susreta, kući Beogradske nadbiskupije, veče uoči stogodišnjice Dana primirja, 9. novembra 2018. godine

(kmc)

FOLLOW US ON: