Homelokalne vestiBlago u Gospodinu preminuo svećenik fra LEOPOLD (Marko) ROCHMES

Blago u Gospodinu preminuo svećenik fra LEOPOLD (Marko) ROCHMES

U kasnim noćnim satima, na vigiliju sv. Ante Padovanskog, 12. juna, primili smo vest iz bolnice Sveti Sava u Beogradu da je od posledica moždanog udara, u 82. godini života okrepljen svetim sakramentima, blago u Gospodinu preminuo svećenik fra Leopold (Marko) Rochmes, OFM, franjevac Provincije Svetog Križa – Bosna Srebrena.

Fra Leopold Rochmes živeo je nešto manje od pet decenija u Beogradu i delovao je kao župnik u župama sv. Ante Padvanskog i u katedralnoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije te kao gvardijan Franjevačkog samostana u Beogradu. Gotovo tri decenije bio je i generalni vikar Beogradske nadbiskupije.

Fra Leopold je rođen u Varešu, 25. augusta 1939. u obitelji sa šestoro djece, od kojih je živa još samo sestra Ana.

Za svećenika je zaređen 1963. Bio je tajnik nadbiskupa Smiljana Franje Čekade, najprije u Skopju, gdje je Čekada bio skopsko-prizrenskim biskupom, pa potom u Sarajevu, gdje je najprije bio vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom i poslije rezidencijalnim nadbiskupom.

U blizini crkve Gospe Olovske 1972.-1973. izgrađena je suvremena stambena zgrada za stanovanje stalnog svećenika i prihvaćanje svećenika koji povremeno dolaze u pomoć ili za svoju duhovnu obnovu. Fra Leopold je vodio brigu za njezinu gradnju, i ujedno je bio prvi službeno imenovani upravitelj Svetišta Gospe Olovske koji se i stalno nastanio uz crkvu.

U rodnom Varešu bio je župnik od 1976. do 1982., i obnovitelj župne crkve Sv. Mihovila. Od 1983. djelovao je u Beogradu, u franjevačkoj župi i samostanu Sv. Antuna. Osim što je bio generalni vikar Beogradske nadbiskupije skoro tri desetljeća, obnašao je i dužnost tajnika Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda. Također, dugi niz godina bio je župnik i gvardijan župe i samostana Sv. Antuna u Beogradu, kao i katedralni župnik.

Na redovitom kapitulu Franjevačke provincije Bosne Srebrene 6. jula 2000., održanog u samostanu Sv. Pavla u Sarajevu, pod predsjedanjem generalnog vizitatora fra Šime Samca izabran za člana Provincijalnog vijeća Bosne Srebrene. Od 2003. bio je urednik mjesečnog glasila Beogradske nadbiskupije Blagovijest, kao i beogradski dopisnik službenog informativnog glasila franjevačkog provincijalata u Sarajevu Bosne Srebrene.

Zlatnu misu proslavio u Varešu 2013. Posljednje dane proveo je kao umirovljeni svećenik u samostanu u Beogradu. Radosno je sudjelovao na Tijelovskoj procesiji u Marianumu 3. juna 2021, a dan kasnije doživio je teški moždani udar i bio primljen u bolnicu Sv. Sava.

Informacije o sprovodnim obredima bit će objavljene naknadno.

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

kmc

FOLLOW US ON: