Homelokalne vestiBogorodica Beogradska proslavljena u Beogradu

Bogorodica Beogradska proslavljena u Beogradu

Nakon trodnevne duhovne pripreme, u četvrtak 19. oktobra svečanim euharistijskim slavljem u crkvi svetog Petra u Beogradu proslavljen je praznik Bogorodice Beogradske. Svečano misno slavlje predvodio je mons. Santo Gangemi, apostolski nuncij u Republici Srbiji uz koncelebraciju p. Smiljana Milićevića, župnika župe sv. Petra i sveštenika grada Beograda.

Superior Isusovačke zajednice u Beogradu, p. Marijan Steiner, na početku je pozdravio predsedatelja misnog slavlja i zahvalio mu na prilici za zajedništvom. Zahvalu i pozdrav uputio je i sveštenicima ali i vernicima kako ove župe tako i hodočasnicima iz ostalih župa grada Beograda.

„ On živi u vremenu, zato možemo da ga vidimo našim očima, da ga čujemo, da ga proniknemo, da ga doživimo, da ga naše ruke dodirnu. Poželeo je imati majku koju je u vrhunskom trenutku svoga postojanja darovao nama kako bi u njoj prepoznali da je svemogući učinio velike stvari“, istakao je propovednik opisujući vernicima odnos Isusa prema Mariji, odnos majke prema svom detetu kao i obratno, ono što svaki vernik danas treba da iskusi. Nadalje u svojoj propoved osvrćući se na čitanje iz Knjige postanka koje govori o grehu prhvih ljudi, propovednik je napravio poređenje između prve žene Eve i Marije, majke svakog čoveka.

„ Pažnja koja se nikada ne smanjuje već se uvek obnavlja, svakodnevno  u okolnostima koje su uvek različite i neočekivane“, reči su kojima je mons. Gangemi opisao odnos Marije, nebeske Majke prema svakom svom detetu.

Napominjući zajedničke tačke koje povezuju Evu, kao prvu ženu i Mariju, kao Isusovu majku, propovednik ističe nevinost kao jednu od glavnih poveznica; „ one su stvorene bez greha, jedna po prirodi istine a druga po milosti“, poručio je; sloboda i mogućnost izbora, druga je poveznica koja ih stavlja na istu paralelu, međutim upravo u toj slobodi izbora one se i razlikuju. Iako je ova mogućnost podjednako prisutna u njihovim životima one su na nju odgovorile drugačije.

„ Današnji praznik nas podseća da kao hriščani ako se pouzdamo u Mariju, nikada nismo sami, jer ako se u nju pouzdamo, u iskušenjima života osetićemo kako je prisutna kao pomoćnica i majka“ zaključio je apostolski nuncij.

 

M.A.K.

FOLLOW US ON: