HomevestiBožić u Tajlandu. Don Ferdinando nosi Isusa turistima i siromasima

Božić u Tajlandu. Don Ferdinando nosi Isusa turistima i siromasima

Na slici: Obitelj se fotografira u jaslicama postavljenima u crkvi u Bangkoku  (ANSA)

Don Ferdinando Ronconi već pedeset godina djeluje kao misionar na Phuketu, najvećem tajlandskom otoku. I ove je godine za Božić slavio misu s turistima iz cijeloga svijeta te posjetio najsiromašnije zajednice kojima, od tsunamija 2004. godine, nosi rižu i odjeću

U najpoznatijim turističkim odredištima na Tajlandu misionari pokušavaju prenijeti autentičnu božićnu poruku lokalnim zajednicama i brojnim turistima koji, unatoč ozračju bezbrižnosti i najekstremnijega konzumerizma, često traže crkvu kako bi proslavili Božić. U mjestu Batong, na najvećem tajlandskom otoku Phuketu, već pedeset godina djeluje misionar Ferdinando Ronconi, član Kongregacije Svetih rana našega Gospodina Isusa Krista. Govoreći za našu radijsku postaju istaknuo je da je Božić uvijek sjajna prilika za pastoralni rad među najsiromašnijima na otoku i tisućama turista iz cijeloga svijeta kojima tako može obogatiti blagdane trenucima duhovnosti i molitve.

Na božićnoj misi koju je slavio sudjelovalo je više od 60 turista iz Australije, Novog Zelanda, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Afrike te nekoliko Tajlanđana. Osim slavlja svete mise i podjele sakramenata, don Ferdinando pomaže najpotrebitijima. Napomenuo je da se karitativno djeluje na cijelom otoku, posebno nakon tsunamija koji je pogodio Tajland u prosincu 2004. godine. Tada je počeo posjećivati sela kojima su pomagale i mnoge druge organizacije, u početku samo kako bi upoznao ljude, dok danas, kad su mnoge humanitarne organizacije pomalo napustile to područje, don Ferdinando i dalje siromašnima svaki tjedan nosi rižu i ono što im je najpotrebnije.

Misionar je također primijetio da na otoku Phuketu u ovom razdoblju ima mnogo božićnih jelki, primjerice, hoteli su ih puni, dok se jaslice nalaze samo u crkvama. Napomenuo je kako je i on pripremio jaslice u koje je stavio svjetski poznate spomenike i građevine, pri čemu je pokušao istaknuti Kristovu prisutnost i razvoj koji je vidljiv u današnjem svijetu. Te sam suvremene građevine, koje vidimo u svijetu, stavio u jaslice kako bi se svi uistinu mogli prepoznati u tom ambijentu koji sam osmislio te kako bi istodobno uzeli malo vremena za razmišljanje o tome da je Krist došao objaviti nam nešto posebno – rekao je na kraju don Ferdinando.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: