Homelokalne vestiBožje Kraljevstvo gradimo već ovdje na zemlji

Božje Kraljevstvo gradimo već ovdje na zemlji

U sredu 22. novembra započela je trodnevnica uoči svetkovine zaštitnika župe Krista Kralja – svega stvorenja u Beogradu. Večernje svete mise u 18 sati predvodi i propovijeda mons. Petar Palić, tajnik Hrvatske biskupske konferencije iz Zagreba zajedno sa župnikom don Aleksandrom Kovačevićem i ostalim svećenicima. Razmišljanja na koja nas potiće mons. Palić ovih večeri se temelje na temi o Božjem Kraljevstvu. Što je to Kraljevstvo Božje, i kakvo je Kristovo Kraljevstvo? Mons. Palić kaže da u Novom Zavjetu nigdje ne nalazimo definiciju Božjeg Kraljevstva. Isus ga nije objasnio ali ga je donio. On je počeo ostvarivati to Kraljevstvo. A Isus također kaže, kako Kraljevstvo Božje treba tražiti a isto vremeno da je ono već tu, da se nalazi već u nama ali da ga je potrebno otkriti. Zbog toga nas želi držati budnima. Kraljevstvo Božje je započelo ali nije dovršeno, rekao je mons. Petar Palić, i kako smo pozvani da ga otkrivamo do kraja dok ono ne dođe u punini života. Poslije je naveo nekoliko prispodoba iz života i prirode o Kraljevstvu Božjem o kojima govori Isus u Evanđelju.

Drugu večer je propovjednik mons. Palić citirao nekoliko razmišljanja pape Franje o Kraljevstvu Božjem. U jednom razmišljanju papa kaže da Kraljevstvo Božje ne raste po velikim strukturama niti velikim umnim domišljatostima, nego da ono raste po neprimjetnosti i po poslušnosti. Da bi objasnio što znači da raste u neprimjetnosti, Krist je o tome govorio u prispodobi sjemena bačenog u zemlju. Jer onaj tko je posijao to sjeme, ne vidi kako izraste, ali ono raste. Papa nas stoga pozva, kaže mons. Palić, da mi vjernici shvatimo, ne samo da Kraljevstvo Božje raste u neprimjetnosti i poslušnosti, nego da je ono uvijek u nastajanju i rastu. Isus je donio i započeo ga, a na nama je da to Kraljevstvo svakoga dana gradimo. I dok gradimo Kraljevstvo ono doživljava svoju promjenu. A tu promjenu osjetimo u našim obiteljima. Propovjednik je naglasio kako svi osjećamo da obitelj proživljava neku vrstu krize. No, mi kršćani zbog toga trebamo i dalje izgrađivati Kraljevstvo Božje i isto vremeno sačuvati tu klicu obitelji i promovirati ljepotu obiteljskoga života. Mons. Palić se osvrnuo i na papinu pobudnicu koju je on napisao nakon Sinode biskupa o obitelji Radost ljubavi (Amoris laetitia). Papa je tom pobudnicom htio nama kršćanima otvoriti oči za vrednotu obitelji i za sve ono što danas obitelj proživljava, naglasio je mons. Petar Palić.

Treću večer, 24. novembra u 18 sati ćemo razmišljati na temu: Traženje Božjeg kraljevstva u kršćanskoj zajednici – u župi. Nakon mise održat će se koncert zbora iz Žepče u Bosni.

Podsjetimo da će se u subotu 25. novembra u 8.00 sati ujutro održati svečana jutarnja molitva i cjelodnevno euharistijsko klanjanje; u 18.00 bit će svečana sveta misa: Otvaranje Godine zajedništva u Beogradskoj nadbiskupiji (povodom 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata).

U nedjelju 26. novembra u 10.00 sati bit će svečana sveta misa koju će predvoditi fra Hrvoje Radić (franjevac iz Bosne Srebrene), a u 18.00 svetu misu će predvoditi beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar.

(kmc)

FOLLOW US ON: