Homelokalne vestiDan koji će ostati zapisan u istoriji Nadbiskupije

Dan koji će ostati zapisan u istoriji Nadbiskupije

U subotu 17. novembra 2018. u crkvi Sv. Ante u Beogradu, beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar predvodio je euharistijsko slavlje u zahvalu 50. godišnje prisutnosti Malih Isusovih sestara u Beogradu. No to nije bio jedini povod, već su Male sestre želele da se ovom prilikom zahvale svima na molitvenoj prisutnosti i zajedništvu za sve te godine, jer kako su nagovestile, u januaru 2019. zatvaraju Zajedništvo u Beogradu.

Uz nadbiskupa je na euharistijskom slavlju koncelebrirao takođe apostolski nuncije mons. Lučano Surijani, savetnik apostolske nuncijature don Filipo Kolnago, predsednik Caritasa Srbije vlč. Ivica Damjanović i drugi svećenici i redovnici iz Beograda.

Nadbiskup Hočevar se ovom prilikom u ime Beogradske nadbiskupije zahvalio za prisutnost karizme Malih Isusovih sestara u Beogradu. Istakao je između ostalog da se ove večeri želimo, kako osobno, tako i zajednički zahvaliti sestrama koje su nas decenijama obogačivale sa susretima, razgovorima a pre svega nadahnućima. Sada je na nama da nastavimo širiti ovaj duh karizme Malih sestara, rekao je nadbiskup.

Na kraju svete mise nuncije Surijani je Malim Isusovim sestrama uputio reči zahvale a pre svega za njihovu istrajnost u svedočenju za Isusa Hrista i to raspetoga.

 

Mala Isusova sestra Blaženka se u ime sestara u Beogradu na kraju svima obratila ovim rečima:

Draga braćo i sestre u Kristu, dragi naši prijatelji, naše komšije, mi, Isusove male sestre zahvaljujemo vam svima na molitvenoj prisutnosti i zajedništvu Crkve! Hvala i na svoj pomoći za večerašnje slavlje!

Bogu hvala i slava za 50 godina naše prisutnosti, molitve i euharistijskog života s narodom, usred naroda, tu u Beogradu, na Zvezdari i u župi sv. Ante. Zahvaljujemo Bogu i svima vama koji ste nas od početaka do danas prihvatili, podržavali, darivali ljubav i dobrotu.

Naša Redovnička zajednica Isusovih malih sestra od 1987. godine do danas je sve manja, sve krhkija snagama. Pomanjkanje malih sestara dovelo je do odluke našeg Generalnog savjeta o zatvaranju bratstva u Beogradu. Ove dane zatvara se i bratstvo u Tirani. Nedavno smo napustile i Armeniju i Kapadociju u Turskoj gdje su male sestre bile s izbjeglim kršćanima iz Iraka. Doskora se zatvara i bratstvo u Istanbulu.

Blaženi mali brat Charles de Foucauld ostavio nam je snažnu pouku jer je umro sam, bez braće. Tek 17 godina nakon njegove smrti došla su braća i sestre. Pouka koju nam je ostavio je: odricanje od vidljiva uspjeha, život naizgled uzalud proveden, prihvaćanje poraza u znak nasljedovanja raspetog Spasitelja. To je sjeme iz kojeg su nikla sva naša mala bratstva. Evanđeoska je to slika „pšeničnog zrna koje ima umrijeti da bi donijelo obilat rod“.

Što nam Gospodin još govori? Poziva nas predanju u Božje ruke, na poniznost i obraćenje srca. Poziva nas tražiti i naći Njega, našeg Ljubljenog brata i Gospodina i Njega slijediti, i danas kad nas ima sve manje, kada smo sve krhkije kao i u periodu rasta, osnivanja, procvata Zajednice.

Vjerujemo kako je po molitvi, euharistijskom životu usred naroda, s narodom sva proživljena svakodnevica u primljenom i darovanom gostoprimstvu, toplini srdačnih i otvorenih odnosa s vama primila i dimenzije vječnosti. Svi susreti u međusobnom poštovanju i blizini ne prolaze jer su od Boga koji je Ljubav!

Znamo, i to nas tješi: Bog ostaje. I sve posijano, moljeno, urađeno, stvarano za Kraljevstvo Božje ostaje.

U Gospodinu, u molitvi ostajemo povezani. Molimo neka vas sve Gospodin blagoslivlja…

 

ISUSOVE MALE SESTRE U BEOGRADU

Zajednica Isusovih malih sestara u Beogradu osnovana je krajem 1969. godine. Mi želimo da sledimo Isusa u svakodnevnom životu i delimo Radosnu vest Evanđelja sa svima, posebno tamo gde je najveća potreba za Božjom ljubavlju. Nastojimo da živimo u kontemplativnom prijateljevanju s Isusom u betlehemskim jaslicama, u Nazaretu, u Euharistiji, u prisnom ophođenju s narodom, tražeći i otkrivajući Hristovo lice u svakom ljudskom biću. M.s. Magdalena, koja nas je osnovala, imala je u srcu veliku čežnju za sveopštom ljubavlju i jedinstvom. Osnovala je zajednicu Isusovih malih sestara u Beogradu sa željom otvaranja prema Pravoslavnoj Crkvi i sa željom dubljeg uzajamnog upoznavanja, približavanja. Tokom godina izgrađena su mnogobrojna prijateljstva u susedstvu, na poslu, na raznim susretima. Zahvaljujemo za ovih 50 godina prisutnosti u kojima se ništa nije promenilo: stalna molitva uz jednostavna druženja i poštovanje svake osobe, sa željom da izrazimo nežnost našeg Gospoda. Zahvalne smo za svu dobrotu, gostoprimstvo, toplinu; za radost osmeha i reči dobrodošlice; za radost ekumenskih susreta i saradnju; za radost kada dočekujemo susede i prijatelje. Sve ove svakidašnjice i svaka osoba, pogotovo za vreme molitve klanjanja pred Presvetim, ostaju u našim srcima. Iako mi nažalost odlazimo, znamo da Bog među nama ostaje. Zahvalnost srca, nastavljamo biti zajedno u molitvi.

(kmc)

FOLLOW US ON: