Homelokalne vestiDan posebne molitve za jedinstvo kršćana proslavljen u Beogradu

Dan posebne molitve za jedinstvo kršćana proslavljen u Beogradu

U utorak 5. marta, u crkvi svetih Ćirila i Metodija na Banovom brdu, svečano euharistijsko slavlje sa molitvom za jedinstvo kršćana predvodio je vlč. Aleksandar Ninković, župnik konkatedralne crkve Krista Kralja, uz koncelebraciju o. Lojza Letonje, župnika župe svetih Ćirila i Metodija i o. Petra Taševa, duhovnog pomoćnika ove župe.

„Da bi smo se molili, potrebno je da znamo šta je molitva“, reči su kojima je vlč. Aleksandar započeo svoju propoved kako bi pred vernike stavio još jednu misao o kojoj bi trebali da razmišljaju na ovim, sada već tradicionalnim misnim slavljima molitve za jedinstvo kršćana. Reči koje čovek izgovara i upućuje Bogu, ili su šablonski naučene molitve koje se neretko ponavljaju ili molbe za pomoć, ali kako to i vlč. Aleksandar u svojoj propovedi ističe „molitva nije magija“, već razgovor sa Bogom.

„U Gecemanskom vrtu Isus moli – Gospodine neka me zaobiđe ova čaša, ali neka ne bude volja moja nego volja Tvoja.  Gospodin nas uči koja je suština molitve. Kada bi smo znali kako da molimo, prvo moraju da budu neki preduslovi ispunjeni, moramo da znamo ko je Gospod i moramo da znamo ko smo mi, kakvi smo mi, šta Gospod od nas traži i šta mi na to trebamo da odgovorimo“, nastavio je dalje propovednik svoje razmišljanje o molitvi, dodavši da Gospodin svakom čoveku na prvom mestu daje slobodu „a u toj slobodi je neki put i osnovna zapreka jer mi mislimo da je sloboda da tražimo šta god hoćemo i Bog će nam to odmah dati, a ne razmišljamo o tome da Bog kroz molitvu želi da ima dijalog sa nama, želi da razgovara“, rekao je vlč. Aleksandar.

„ Isus Krist ne vidi našim očima, nego srcem, a onda kada mi srcem poverujem da je Isus ovde među nama, na ovom mestu, i pokažemo mu da se volimo međusobno i da Njega volimo, tek onda dolazi prava molitva“, zaključio je propovednik.

Na kraju misnog slavlja, vernici predvođeni sveštenicima, po nakani za jedinstvo kršćana, izmolili su prigodnu molitvu.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: