Homelokalne vestiDan posebne molitve za jedinstvo kršćana u Beogradu

Dan posebne molitve za jedinstvo kršćana u Beogradu

U petak 5. januara, u crkvi svetih Ćirila i Metodija na Banovom brdu, svečano euharistijsko slavlje sa molitvom za jedinstvo kršćana predvodio je vlč. Stipo Filipović, tajnik nadbiskupa uz koncelebraciju o. Lojza Letonje, župnika župe svetih Ćirila i Metodija i o. Petra Taševa, duhovnog pomoćnika ove župe.

Na početku misnoga slavlja, predsedatelj je podsetio i ohrabrio  vernike da iako“ previše puta padamo i ne ustanemo, Gospodin nas uči upravo suprotno – Ustani i idi zamnom

“Lepo je videti kako je i dalje živi inicijativa za jedinstvo kršćana, mogli bi smo reći da smo godinu dana stari i verovatno smo nešto naučili, ako ništa barem smo se jedanput mesečno okupili kako bi smo molili za to jedinstvo”, rekao je vlč. Stipo na početku svoje propovedi.

Osvrnuvši se na misna čitanja, koje ovaj dan stavlja pred vernike, propovednik je istakao značaj čitanja Biblije , rekavši da “nam Sveto pismo govori u Gospodinu, i mogli bi smo videti mnogo primera ljudi koji su delovali kao posrednici u susretu drugih sa Gospodinom. I svi znamo da smo mi kršćani pozvani voleti Boga iznad svega i prema tome pokazati drugima lepotu ovoga dara koji nas ispunjava. Ali ne možemo zaboraviti da je Gospodin jedini koji može promeniti ljudska srca i da to čini kako hoće i ono što je najzanimljivije kada hoće. Računajući na kraju uvek na slobodnu volju svakoga od nas.”

“Gospodin nas bolje poznaje nego što mi poznajemo sami sebe. I on Gospodar vremena zna kada i na koji način dotaknuti srca svake osobe. Isus nam jasno kaže da u svakom čoveku, u delima koja čini čovek na slavu Božiju, na spasenje braći i sestrama, pokazujemo našu ljubav prema Isusu i naše svedočanstvo za Njega”, istakao je vlč. Stipo.

Govoreći o jedinstvu kršćana, propovednik je spomenuo Isusovu prvosvešteničku molitvu, u kojoj je Isus molio Oca “ za živu i delotvornu ljubav u srcima apostola i svih koji budu slušali Njegovu Reč. Koji budu kršteni u Njegovo ime i koji požele da cela Njegova Crkva gori snagom Duha Svetoga. Isus želi da svi osetimo tu čudesnu ljubav i jedinstvo u Duhu Svetom; ljubav kojom se ljube On i njegov ali i naš Nebeski Otac.”

Citirajući svetog Irineja, biskupa koji je u drugom veku napisao “Katolička Crkva raširirena je po čitavom svetu, ali brižno čuva istu veru, kao da svi katolici sveta stanuju u jednoj kući. Jednako veruju kao da imaju jednu dušu i jedno srce. Isto ispovedaju kao da imaju jedna usta”, propovednik je istakao značaj zajedništva, jedinstva ali i prihvatanja različitosti koje ne trebaju sputavati već krčiti put ka istom cilju.

Pozivajući na dalju molitvu za jedinstvo, kao i da se u ovoim trnucima vremena ostvari Isusova prvosveštenička molitva, vlč. Stipo podstakao  je sve pristine da se zapitaju koliko svakog ponaosob pogađa činjenica da svi kršćani još uvek nisu jedno. “ Svi znamo da smo mi kršćani, da smo slabi i da smo grešni, a na kraju i da smo ljudska bića, ali ideal jedinstva  ne bi smo smeli izgubiti iz vida. I zato draga braćo i sestre večeras molimo a već od sutra možemo raditi za to jedinstvo kršćana kako bi se ostvarila Isusova želja – jedno u veri i jedno u ljubavi”, zaključio je propovednik svoje razmišljanje na danu molitve za jedinstvo kršćana.

S obzirom da vernici Katoličke Crkve, 6. januara proslavljaju Bogojavljenje, u crkvi svetih Ćirila I Metodija na vigiliju je blagoslovljena voda, koja predstavlja znak krštenja i prelazak u novi život. Nakon blagoslova vode i soli, nastavljeno je misno slavlje, na koncu kojeg je izmoljena molitva za jedinstvo kršćana.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: