HomevestiDjeca samozvane Islamske države u iračkim pritvorima

Djeca samozvane Islamske države u iračkim pritvorima

Na slici: Žena i djeca koji su pobjegli iz posljednjeg uporišta samozvane Islamske države u Siriji  (AFP or licensors)

Brojni maloljetnici povezani sa samozvanom Islamskom državom nalaze se u pritvoru u Iraku. Mnogima od njih sudi se zbog ilegalne imigracije i borbe na strani fundamentalista

Snage samozvane Islamske države u martu su izgubile bitku za svoje posljednje uporište u Siriji. Brojni maloljetnici povezani s tom organizacijom, zatečeni na oslobođenim područjima, danas se nalaze u pritvoru u Iraku. Mnogima se od njih sudi zbog ilegalne imigracije i borbe na strani fundamentalista. Humanitarne organizacije spominju više od 1500 maloljetnika koji su izrazito traumatizirani i čiji su mozgovi isprani džihadističkom ideologijom.

Prema službenim izvorima, 185 maloljetnika u dobi od 9 do 18 godina izdržava kaznu od nekoliko mjeseci do najviše 15 godina u maloljetničkom zatvoru u Bagdadu. Najmlađi se u zatvoru nalaze zajedno s njihovim majkama. Posljednjih je mjeseci najmanje 7 maloljetnika umrlo zbog nasilja i mučenja, odnosno zbog izrazito loših uvjeta u zatvoru.

Kaldejski nadbiskup Kirkuka, msgr. Yousif Thomas Mirkis, nedavno je sudjelovao na seminaru o djeci i mladima koji su rođeni ili odrasli u kalifatu samozvane Islamske države. U izjavi za Agenciju AsiaNews nadbiskup je upozorio da problem te siročadi zahtijeva globalni, a ne samo lokalni odgovor Vlade u Bagdadu. Istaknuo je pritom da je riječ o pitanju od primarne važnosti koje na ekonomskoj i kulturnoj razini mora riješiti međunarodna zajednica te koje traži drukčiji odgovor, kao što je primjerice obrazovanje.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: