Homelokalne vestiDon Emanuele Lupi posjetio nadbiskupa Stanislava Hočevara (FOTO)

Don Emanuele Lupi posjetio nadbiskupa Stanislava Hočevara (FOTO)

U Ordinarijatu nadbiskupije, na blagdan sv. Nikole, u ponedjeljak 6. decembra 2021. godine General Družbe misionara Krvi Kristove don Emanuele Lupi, njegov zamjenik, p. Alois Schlachter i upravitelj Hrvatske delegature Družbe misionara Krvi Kristove o. Ilija Grgić, posjetili su mons. Stanislava Hočevara, nadbiskupa i metropolita beogradskog. Nadbiskup Hočevar upoznao je goste s poviješću same zgrade Ordinarijata, s položajem katolika u Beogradskoj nadbiskupiji, kao i s molitvenom zajednicom Krvi Kristove koja djeluje u Beogradu. Nakon susreta s nadbiskupom General Družbe se susreo s članovima zajednice Krvi Kristove. General don Emanuele obratio se članovima molitvene zajednice Krvi Kristove s riječima zahvale Gospodinu da se ostvario ovaj susret. Rekao je da tijekom vizitacije (posjeta) razgovara osobno sa svećenicima i da se susreće sa zajednicama. Nastavio je tumačenjem zajednice koristeći se slikom vina, jer vino koje se uzima za sv. misu dolazi od različitih grozdova. Tako i mi poput grozdova različiti smo, a jedna smo. Zajedno stvaramo zajednicu. Osvrnuo se na događaje u svijetu, na pandemiju korona virusa, koja je promijenila svijet, od nošenja maski do distance. Mi smo po naravi bliski jedni drugima, posebno naša kultura je takva. Koliko je to izazvalo trpljenje za nas, a posebno ako smo izgubili nekog od svojih najmilijih. Svijet se u zadnju godinu dana puno promijenio. Unatoč svemu puno je solidarnosti bilo među ljudima. Ulice su bile prazne. Tišina može učiniti puno više zla, nego sam kaos. Tada se prisjetio slike Pape Franje koji je pozvao na molitvu. Tog trenutka Trg sv. Petra postao je centar svijeta. Trg koji je uvijek bio pun postao je prazan. Iako prazan, na njemu se vidio Krist i Papa. Papa koji ide prema Kristu. Ta slika asocira na sv. Petra koji je molio Isusa da ih spasi kad je bila oluja. U oluji tišine Papa je išao prema Kristu. Papa je na leđima nosio svakog od nas Kristu. Sv. Gašpar del Bufalo kaže: „Idi do nogu Raspetoga“. Ako imaš problema zaustavi se kod Kristovih nogu. Krist na Trgu raspeti daje svoju Krv, ne ostavlja nas, ne bježi. Krist daje Tijelo i Krv. Osoba koja je mrtva ne prestaje davati sebe u Krvi. Tu večer se cijelo čovječanstvo uhvatilo za Krista raspetoga, uz Kristov bok, blizu srca gdje je centar života. Tu treba nalazit snagu za ići naprijed. Krv Kristova je snaga i život. Znamo da nakon Velikog petka dolazi Uskrs. Tako i mi možemo uskrsnuti, nakon patnje. Ne znamo hoće li se svijet vratiti u prijašnje stanje, ali znamo da se Kristova Krv nije promijenila i da Krist u euharistiji i dalje daje svoju Krv nama za život. U euharistiji nalazimo snagu za život, jer „u Kristu nikad nismo sami“, zaključio je don Emanuele.

Nakon susreta održano je euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski, a koncelebrirali su don Emanuela Lupi, p. Alois Schlachter, o. Ilije Grgić,  p. Lojze Letonja, župnik župe sv. Ćirila i Metoda, p. Smiljan Milićević, župnik župe sv. Petra i vlč. Andrej Đuriček, penitencijer i relator Sinode.

Ilija je u propovijedi govorio o Euharistiji i Krvi Kristovoj koja se predaje za svakog od nas. Stoga, ukoliko želimo dobiti snagu i pomoć od Isusa trebamo doći do njega, doći na euharistiju, kao što su uzetoga nosili do Isusa i kad nisu mogli proći zbog mnoštva spustili su ga kroz krov, nisu odustali, zato i mi „trebamo uvijek tražiti način da dođemo do Isusa i nikad ne odustati“, zaključio je o. Ilija.

KMC

FOLLOW US ON: