Homelokalne vestiDon Zlatko Brauchler predvodio misno slavlje u beogradskoj katedrali

Don Zlatko Brauchler predvodio misno slavlje u beogradskoj katedrali

U subotu, 18. novembra u katedralnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, svečano misno slavlje sa mladomisničkim blagoslovom predvodio je don Zlatko Brauchler u koncelebraciji sa sveštenicima grada Beograda.

Na samom uvodu u misno slavlje, don Zlatko zahvalio se vlč. Mihaelu Sokolu, katedralnom župniku i rektoru Marijanuma, na prilici za zajedništvom oko zajedničkog stola.

U prigodnoj propovedi mladomisnik je naglasio značaj praznika posvete bazilika svetog Petra i Pavla koji se proslavlja 18. novembra, ističući da „ ne slavimo kamene zgrade jer je crkva kao građevina samo znak Crkve koju čine svi oni koji veruju u Isusa. Svaka zemlja, svaka zajednica ima svoju Crkvu; ono što je dom za porodicu to je crkva za porodicu dece Božje. Nema porodice bez doma!“.

Nastavljajući dalje svoje razmišljanje o Crkvi kao o mestu okupljanja i zajedništva a ne pukih građevina, don Zlatko istakao je da je Crkva u hrišćanstvu dobila novo značenje. Sam pojam Crkve koji povezuje Istok i Zapad objasnio je kao „mesto gde vernici slave, u zajedništvu vere, božanska otajstva, gde se sam Bog uprisutnjuje među nama da tka večni dijalog sa svojom decom i gde ih pod euharistijskim vidom hrani svojim telom i svojom krvlju“, kao „ mesto gde se u liturgijskim slavljima otkrivaju božanska otajstva i gde crkva kao građevina čini vidljivom pravu Crkvu, onu shvaćenu kao zajedništvo vernika koji doživljavaju bratstvo u Kristu.“

Don Zlatko zaključio je svoju propoved razmišljanjem o najvažnijoj zapovesti koju je Bog ostavio i koju daje svojoj deci a to je zapovest ljubavi. „ Šta nam Isus objašnjava kao najvažniju zapoved? Ljubav, ljubav prema Bogu, svim srcem, svom dušom i svom snagom. Dakle odnos! A druga zapoved? Ponovno ljubimo: bližnjega kao samoga sebe. To je zato što već ljubimo i poznajemo Boga i on nam je to omogućio“, rekao je mladomisnik.

Na kraju svečanog misnog slavlja vlč. Mihael čestitao je don Zlatku u svoje ime i ime župne zajednice i uručivši mu prigodan poklon. Nakon čega je usledio mladomisnički blagoslov.

Nakon misnog slavlja usledio je susret i  prilika za razgovor vernika i mladomisnika don Zlatka, na kraju čega je bio upriličen i zajednički ručak na kome je uz mladomisnika bio i beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr Ladislav Nemet SVD kao i sveštenici beogradske nadbiskupije.

U znaku ekumenskog prijateljstva, na svečanom misnom slavlju iz SPC-a prisustvovali su protođakona dr. Radomir Rakić, đakon dr. Vladan Tatalović sa Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta u Beogradu kao i Gavrilo Grbana iz Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama.

Don Zlatko Brauchler rođen je 16. avgusta 1991. godine u Spayeru (Nemačka). Studirao je filozofiju na Filozofsko – teološkom Institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Luksemburški kardinal Jean-Claude Hollerich zaredio ga je za đakona 11. aprila 2023. godine u Rimu. Dok ga je za sveštenika zaredio Prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva hrišćana, kardinal Kurt Koch, na praznik Kraljice svete krunice 7. oktobra 2023. godine u bazilici svetog Petra na oltaru Katedre u Vatikanu. Don Zlatko Brauchler je član Papinskog svešteničkog zavoda Teutonico pri Vatikanu i na postdiplomskim studijama je na Lateranu.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: