HomevestiDR Kongo. Nova epidemija ebole na sjeverozapadu zemlje

DR Kongo. Nova epidemija ebole na sjeverozapadu zemlje

Demokratska Republika Kongo suočava se s novom epidemijom ebole koja, uz epidemiju ospica i pandemiju koronavirusa, dodatno pogoršava vrlo nesigurnu zdravstvenu situaciju

Vlada Demokratske Republike Kongo potvrdila je da je u gradu Mbandaki, na sjeverozapadu zemlje, između 18. i 30. maja pet osoba preminulo od ebole. U međuvremenu je još jedna osoba preminula, a prijavljeno je sveukupno jedanaest oboljelih. Iznenadni povratak te zarazne bolesti došao je upravo u trenutku kad se epidemija bližila kraju u istočnom dijelu zemlje, gdje je ukupno 3317 osoba bilo zaraženo ebolom, a preminulo ih je 2134. Ta teška bolest ima stopu smrtnosti oko 50%, s time da je raspon smrtnosti prethodnih epidemija bio od 25 do 90%.

Svećenik i liječnik Dante Carraro, ravnatelj organizacije „Liječnici uz Afriku – CUAMM“, u razgovoru je za našu radijsku postaju istaknuo da je Demokratska Republika Kongo vrlo slaba zemlja izvan kontrole. Primijetio je potom da je osobito vrlo teško raditi u ruralnim i perifernim područjima, kao što je primjerice grad Mbandaka. Don Carraro izrazio je također zabrinutost zbog izrazito slabog zdravstvenog sustava u zemlji koja trenutno proživljava jedanaestu epidemiju ebole od 1976. godine, kada je bolest prvi put zabilježena.

Osim toga, misionar je rekao da nova epidemija ebole doprinosi pogoršanju stanja u društvu te povećava nestabilnost. Kada se dogode takve situacije, stanovništvo se osjeća još više napušteno te stoga postaje vrlo važna prisutnost onih koji se nalaze na terenu – istaknuo je don Carraro i dodao – Drugi element koji ne pomaže i pogoršava ovu fazu epidemije ebole jest činjenica da su u zemlji na snazi restriktivne mjere zbog pandemije koronavirusa, što je s jedne strane bilo potrebno, ali je s druge strane pogoršalo socijalnu situaciju u kojoj 50% stanovništva preživljava iz dana u dan obavljajući male poslove.

Primjerice, prošlog su se mjeseca povećali društveni sukobi upravo zato što su se ljudi pobunili protiv restriktivnih mjera. Ta dvostruka izvanredna zdravstvena situacija, nažalost, dodatno pogoršava nepovoljnu situaciju u društvu, što uzrokuje nesigurnost s tragičnim posljedicama – rekao je misionar. Na pitanje može li se nekako stati na kraj epidemiji ebole koja ciklički pogađa Demokratsku Republiku Kongo, don Carraro je odgovorio da način postoji, ali također su tu i mnogi problemi.

Prije svega, istaknuo je da je zbog manjka sredstava zdravstveni sustav vrlo slab jer se za njega godišnje izdvaja samo 15 dolara po stanovniku. Što se tiče mjera koje je potrebno poduzeti, prva je trijaža u zdravstvenim ustanovama. Primjerice, pacijentima bi prije ulaska u zdravstvenu ustanovu trebalo provjeriti tjelesnu temperaturu, a osobe s vrućicom i drugim simptomima te zarazne bolesti vrlo je važno izolirati i smjestiti u zasebne šatore uz bolnicu, kako bi se smanjila mogućnost prijenosa zaraze. Te sigurnosne mjere primjenjuju se i na zdravstvene radnike.

Druga je osnovna mjera praćenje kontakata. Nakon postavljanja dijagnoze i provedbe dijagnostičkih testova, ukoliko se bolest potvrdi, treba potražiti sve osobe s kojima je zaraženi pacijent stupio u kontakt, kako bi se i one stavile u izolaciju te se na taj način pokušala obuzdati epidemija. Naravno, ako se živi u strukturiranoj zemlji, može se slijediti te postupke, ali ako je zemlja vrlo slaba, čak i te naizgled jednostavne mjere postanu komplicirane – rekao je don Carraro i zaključio – Ipak se još uvijek moraju na neki način provesti jer u protivnom može nastati prava katastrofa.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: