Homelokalne vestiDuhovi. »Čeznimo za vječnom srećom!«

Duhovi. »Čeznimo za vječnom srećom!«

Bdjenje na vigiliju Duhova. Osmero kandidata primilo sakrament svete krizme

U subotu 8. juna, uoči Duhova, u katedralnoj crkvi Marianumu (Blažene Djevice Marije) u Beogradu održano je bdjenje u kojem su sudjelovali kandidati krizmanici, njihovi kumovi i roditelji. Zajedno s ostalim vjernicima dublje su se pripremali za trenutak primanja svete krizme, moleći Duha Svetoga da im prožme srca kako bi uvijek bila otvorena za Gospodina. Vrijeme bdjenja su pjesmom pratili mladi iz Pokreta fokolara i bogoslov iz Sarajeva Siniša Markanović.

Nakon bdjenja beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar predvodio je svečano euharistijsko slavlje uz koncelebraciju svećenika iz Beograda. Osim svećenicima, redovnicima i redovnicama, nadbiskup je uputio poseban pozdrav malteškom vitezu iz Ljubljane Romanu Gučaru.»Na bdjenju smo vapili Bogu i svoja srca otvarali svjetlosti. Imali smo prilike razmišljati o darovima Duha Svetoga. A sad Snaga Božja po Božjoj riječi, po tajnama krizme i euharistije silazi u nas…«, istaknuo je nadbiskup.

U prigodnoj propovijedi mons. Hočevar je pozvao na molitvu za sve kandidate koji će primiti svetu krizmu, da bi u njihova čista srca mogao sići Duh Sveti sa svom svojom snagom i ljepotom.

»Svi mi nosimo u svom srcu veliku čežnju za srećom. Svi bismo htjeli biti ispunjeni blaženstvom. To je sreća iznad svake sreće. Nadam se da i vi mladi nosite u srcu tu čežnju«, obratio se krizmanicima nadbiskup. Rekao je da se te večeri na poseban način moli da se čežnja za pravom srećom u njima nikad ne ugasi.

»Današnje nas vrijeme, nažalost, potiče da tu čežnju gušimo u sebi. A tu su različite ovisnosti poput droge koje guše našu čežnju. Droga nam ne može dati vječnu sreću. Znajte da je Crkva uvijek uz vas, jer Krist Gospodin vam daje sreću za čitavu vječnost«, dodao je nadbiskup irekao da je euharistijsko slavlje prilika kad možemo čeznuti za vječnom srećom. A vjera je jedini i pravi odgovor na čežnju za srećom. Ona nam pokazuje pravi put i ispunjenje blaženosti.

Nadbiskup je objasnio da čitavo slavlje krizme postaje upravo tada kada nadbiskup maže čelo krizmanika kako bi njegova čežnja za Bogom bila vidljiva. Pozvao ih je da čeznu da bi zračili miomirisom ljubavi i čeznuli za mirom.

Poslije propovijedi se fra Ilija, beogradski dekan, obratio nadbiskupu, uputivši molbu da primi sve kandidate kao zrele članove zajednice. Dekan je ukazao da svi kandidati svojom gestom iskazuju spremnost za sakrament potvrde. A to su bili: Huan Marcos, Rosio, Samuel i Mirjam iz Župe BDM-a, Tea i Iva Korelec iz Župe sv. Ćirila i Metoda te Sofija Marija Seničar i Marija Magdalena Miletić iz Župe sv. Anto Padovanski.

Nakon čina pomazanja uljem po čelu, nadbiskup je krizmanicima poželio da žive radost i ljubav, da hrabro svjedoče vjeru da bi mogli živjeti darove Duha Svetoga koje su tog dana primili pod sakramentom svete krizme.

Nadbiskup je također zahvalio dekanu i svim župnicima koji su pripremali kandidate za taj veliki događaj. Zahvalu je uputio i roditeljima što nisu zaboravili svoj uzvišeni kršćanski poziv, jer su brinuli za djecu, odgajali je te danas doveli u crkvu.

Mons. Hočevar je na kraju istaknuo kako s današnjim danom veliko poslanje krizmanika ne prestaje nego dobiva nove dimenzije, veću ulogu i odgovornost te da će tu odgovornost s njima nastaviti djeliti kumovi i kume.

(kmc)

FOLLOW US ON: