Homelokalne vestiDuhovsko bdenje i podela potvrde u beogradskoj katedrali (FOTO)

Duhovsko bdenje i podela potvrde u beogradskoj katedrali (FOTO)

Na vigiliju, tačnije uoči Pedesetnice, 4. juna u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, Duhovsko molitveno bdenje, svečano euharistijsko slavlje i podelu potvrde predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropoliti uz koncelebraciju sveštenika Grada Beograda.

Duhovsko molitveno bdenje

Duhovsko molitveno bdenje za krizmanike, započelo je procesijom na čelu sa beogradskim nadbiskupom, a u samoj procesiji učestvovali su krizmanici, njihovi roditelji i kumovi.
Ovim svečanim ulaskom, krizmanici su predstavljeni ne samo župnoj zajednici već i hodočasnicima iz različitih župa, koji su se okupili kako bi molitvom bili uz ovogodišnje krizmanike. Nakon procesije uz prve strofe pesme posvećene Duhu Svetom – Dođi, Duše Presveti, krizmanici su pred oltar doneli sveće, njihovi roditelji zemlju a kumovi cvetove. Svaka od ovih prinesenih stvari ima svoju simboliku što je nadbiskup naglasio i u svojoj kratkoj poruci na ovom molitvenom bdenju.
„Okupljeni smo oko ove uskršnje sveće, sabrani u molitvi, vapaju, tražnji i čežnji kako bi na svakog od nas sišao Božiji Duh“, rekao je nadbiskup. Nadbiskup Hočevar je istaknuo da upravo ovo bdenje je prilika da, ne samo roditelji i kumovi već i cela Crkva moli za ovogodišnje krizmanike, kako bi Božiji Duh sišao na njih. Simbolika sveća koje su krizmanici doneli pred oltar, ali i simbol same svetlosti koju one šire, predstavlja buđenje žive vere koju molitva treba da probudi u krizmanicima ali i svakom čoveku, da postanu – „Svetlost za druge“. Simbol crne zemlje predstavlja njihova, tačnije srca krizmanika koji još uvek nisu „obrađena“ , ali i da bi pšenica u zemlji mogla da urodi dobrim plodom, treba je dobro obraditi uz sve ostale prirodne faktore koji u njenom napredku pomažu. Nadbiskup je naglasio i da je „Srce Blažene Djevice Marije najplodnija i najbolja zemlja, iz koje je izrastao najbolji plod a to je upravo sam Isus Krist.“ Na kraju je zaključio da simbolika cveća je ustvari punoća vrlina, jer i kumovi su uz krizmanike upravo zato, da bi im pomogli da ta „zemlja“ ne bude samo dobra i da urodi plodom, već da taj plod – oni sami porastu poput stabla, u ljude sa najboljim vrlinama.
Nakon obraćanja nadbiskupa Hočevara krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima, usledila je i molitva za darove Duha Svetoga, meditativno uz kratke odlomke jevanđelja koje je prisutnim vernicima navestio fra Ilija Alandžak, dekan Beogradskog dekanata.

Misa uoči Duhova

Nakon molitvenog bdenja usledilo je svečano euharistijsko slavlje, pod kojim je četvoro krizmanika, iz župa sv. Petra i sv. Ćirila i Metoda, primilo sakrament potvrde – „pečat dara Duha Svetoga“.
Ovom prilikom ove dve župne zajednice postale su bogatije za po dva punopravna člana, jer je sada uloga ovih krizmanika da svoju veru prenose dalje, upravo poput apostola. Njihov zadatak ali i uloga u svojoj župnoj zajednici ali i čitavoj Crkvi je sada mnogo veća.

Na početku svoje propovedi nadbiskup Hočevar je pozdravio sve prisutne, a na poseban način krizmanike. Nadbiskup je naglasio da je današnji svet prepun neizvesnosti i nesigurnosti ali ipak je najvažnije, za svakog vernika da na ovaj dan obnovi svoju unutrašnju snagu i da u svojim srcima posadi novo seme koje će izrasti u prelepe cvetove, život prepun vrlina, snage i ljubavi. Zemlja sama po sebi ne može uroditi plodom već je potrebna uzajamna saradnja vode, vazduha, ruku ali i ljubavi i pažnje kako bi ona mogla zaista da urodi i da daruje dobar plod. Ali ne dobar plod samo na spoljašnji izgleda već i zdrav plod koji neće biti truo iznutra nego sasvim zreo. Upravo se osvrćući na duhovni rast krizmanika, koji predstavljaju seme bačeno u zemlju iz koga treba izrasti zdravi plod; ali oni to ne mogu sami po sebi, već samo uz pomoć kumova, roditelja; ali i  ne samo njih već i uz pomoć čitave Crkvene zajednice, naglasio je nadbiskup.
Srce, koje treba da bude središte ovog ploda, često je napadnuto od strane greha, a ta bolest srca jedino može da se izleči kroz sakrament ispovesti i redovne pričesti – duhovne hrane,  „jedino tako ova bolest srca se može lečiti“, istakao je nadbiskup.
Zaključivši svoju propoved podsticajem da kumovi preko svoje molitve mogu da omoguće da ovi mladi preko čudesnih Božijih dela napreduju ali i roditelji da trebaju predstavljati podršku kumovima da zajedno rastu u veri ali i da u njoj ustraju.

Nakon propovedi usledila je i podela sakramenta potvrde ovogodišnjim krizmanicima. Nakon čega je misno slavlje nastavljeno po uobičajenom toku.

 

Marija Antonela Kanelić

 

FOLLOW US ON: