HomevestiEuropski isusovci pozivaju na „radikalne promjene” i solidarnost

Europski isusovci pozivaju na „radikalne promjene” i solidarnost

U priopćenju objavljenom 8. maja u Bruxellesu u povodu obljetnice završetka II. svjetskoga rata i 70. obljetnice Schumanove deklaracije provincijali 20 europskih isusovačkih provincija upozoravaju Europsku uniju na „egzistencijalnu opasnost” uslijed nedovoljne međunarodne solidarnosti u pandemiji koronavirusa, prenosi Vatican News.

Isusovci pozivaju članice EU da u doba pandemije iskoriste vrijeme za radikalne promjene u gospodarskim, socijalnim i ekološkim pitanjima prema etičkoj i socijalnoj solidarnosti. Smatraju da se treba ponovno promisliti današnji model globalizacije, jer se ovih dana uvidjelo da „ne možemo zdravo živjeti na bolesnom planetu” koji treba djelotvornu solidarnost sa siromašnima, okolišem i budućim naraštajima.

Isusovački provincijali podsjećaju na viziju pape Franje o „integralnoj ekologiji” koja traži takvu solidarnost i poručuju da uslijed pandemije ne smije doći do razvodnjavanja europskoga zauzimanja u tom smjeru već upravo intenziviranja nastojanja.

Uvidjeli smo koliko je u praksi složena opće-europska solidarnost, početkom epidemije koronavirusa manjkalo je solidarnosti prema Italiji i Španjolskoj. Srećom, Europska unija našla je put prema praktičnoj solidarnosti. Uskoro se treba suočiti s gospodarskim i socijalnim izazovima pandemije, što će sa sobom donijeti preraspodjelu sredstava od bogatijih prema siromašnima, ističu provincijali.

dokumentu također traže otpuštanje dugova siromašnim zemljama, intenziviranje humanitarne pomoći i suradnje u razvoju – umjesto da se sredstva upotrebljavaju u vojne svrhe treba ih koristiti za zdravstvene i socijalne službe, kao i za izbjeglice i tražitelje azila.

(IKA/KMC)

FOLLOW US ON: