HomevestiFrancuzi će uskoro na mise – sud poništio zabranu okupljanja na bogoslužjima

Francuzi će uskoro na mise – sud poništio zabranu okupljanja na bogoslužjima

Državno vijeće odlučilo je da zabrana bogoslužja „nije proporcionalna i predstavlja tešku i očitu povredu vjerskih sloboda”.

Vjernici u Francuskoj uskoro će ponovno moći na bogoslužja u crkve, sinagoge i džamije – visoki upravni sud odlučio je 18. maja da u roku od osam dana Vlada mora promijeniti odluku o zabrani okupljanja u bogomoljama do 2. juna, prenosi Vatican News.

Nakon što su mjere zabrane okupljanja svugdje u zemlji popustile na deset osoba, a na snazi je ostala zabrana okupljanja u bogomoljama, što je naišlo na brojne prigovore pojedinaca i ustanova, Državno vijeće odlučilo je da ona „nije proporcionalna i predstavlja tešku i očitu povredu vjerskih sloboda”.

Sud ne smatra upitnima sigurnosne mjere koje vrijede za sva okupljanja, već činjenicu da su bogoslužja s vjernicima potpuno zabranjena dok su u međuvremenu dopuštena okupljanja na ostalim područjima. Sud je odredio da se Vlada i vjerski poglavari moraju dogovoriti o odgovarajućem usklađivanju zdravstvenih mjera i poštovanja vjerske slobode.

Francuska biskupska konferencija pozdravila je tu sudsku odluku, a njezin generalni tajnik Thierry Magnin podsjetio je u razgovoru za list „La Croix” (online)  da su biskupi još prije dva tjedna Vladi dostavili konkretne prijedloge o održavanju misa s narodom uz pridržavanje sigurnosnih mjera. Premda Francuska BK nije službeno prosvjedovala pri Državnom vijeću, biskupi su bili u stalnom kontaktu s Vladom o popuštanju mjera za bogoslužja. Predsjednik FBK nadbiskup Eric de Moulins-Beaufort o tome se 15. maja pismeno obratio premijeru Edouardu Philippeu.

(bitno net/kmc)

FOLLOW US ON: