Homelokalne vestiHodočasnici iz Dalmacije posetili Srbiju

Hodočasnici iz Dalmacije posetili Srbiju

U periodu od 22. oktobra do 27. oktobra, grupa hodočasnika iz Dalmacije pod vodstvom i organizacijom preč. Ivana Poleta, kancelara Nadbiskupije, posetila je Srbiju.

Hodočasnici sa otoka Brača i Hvara ali i nekolicina iz Splita, imali su priliku da u okviru svog hodočašća obiđu ne samo najznačajnija mesta u prestonici Srbije, već i manastire na južnom delu zemlje.

P. Ante Kazoti i p. Mihael Mario Tolj, dominikanci koji deluju na ovim područjima Dalmacije, u svojstvu duhovnika pratili su grupu hodočasnika na putu.

Prvog dana, hodočasnici su imali priliku ne samo da prošetaju i upoznaju se sa kulturnim i istorijskim aspektima Beograda, već i da vide neke on najznačajnijih objekata Katoličke Crkve u Beogradu, kao što su katedrala  Uznesenja Blažne Djevice Marije, konkatedralna crkva Krista Kralja ali i sama zgrada Ordinarijata. Naposletku, imali su priliku da obiđu i neke najznačajnije crkve Srpske Pravoslavne Crkve. Dok su se već narednog dana svog putovanja hodočasnici iz Dalmacije uputili u Novi Sad, posetivši usputno i manastri Kovilj. Obilazak ovog dela Srbije nastavio se već narednog dana u okviru posete Fruškoj gori i obližnjim manastirima; Novo Hopovo, Krušedol i Sremski Karlovci. Hodočasnici su imali priliku da posete i pravoslavnu bogosloviju ali i da razgovaraju sa o. Kleopom. Razgledanje i upoznavanje sa ovim delom Srbije završila se posetom svetišta na Tekijama.

Drugi deo ovog hodočašća, nastavljen je nešto južnije, tačnije na južnom delu Srbije. S obzirom da je preč. Poleto župnik župe svetog Leopolda Mandića u Jagodini ali i upravitelj župe sv. Mihaela u Kraljevu, te upravlja filijalom Presvetog Trojstva u Kruševcu, u nastavku hodočašća, može se slobodno reći da je on bio i pravi domaćin, sprovevši hodočasnike po manastirima šumadijskog i pomoravskog kraja, kao i Golubačke klisure, poseta manastirima Tumane, isposnica svetog Zosima. Još jedan razgovor u ekumenskom duhu obogatio je hodočasnike na ovom putu a to je upravo razgovor sa o. Nikolom Soldatovićem.

Po povratku za Beograd, hodočasnici su malo po malo slegli utiske i polako krenuli put Splita.

 

M.A.K./ I.P.

FOLLOW US ON: