HomevestiHodočasnički križ i ikona Blažene Djevice Marije – simboli Svjetskog susreta mladih

Hodočasnički križ i ikona Blažene Djevice Marije – simboli Svjetskog susreta mladih

Na slici: Hodočasnički križ Svjetskog susreta mladih

Uz hodočasnički križ Svjetskog susreta mladih, uz taj se događaj od 2003. godine veže i ikona Blažene Djevice Marije “Salus Populi Romani”, izložena u bazilici Svete Marije Velike, koja je osobito draga papi Franji

Započeo je Svjetski susret mladih u Panami, a papa Franjo će se mladima iz cijeloga svijeta pridružiti sutra poslijepodne, kada će i službeno otvoriti taj susret. Prisjetimo se da je mlade iz cijeloga svijeta prvi put okupio sv. Ivan Pavao II., na Cvjetnicu 1984. godine, prilikom obilježavanja Svete godine otkupljenja (1983. – 1984.), odnosno 1950 godina nakon Isusove smrti i uskrsnuća. Papa je mladima u Rimu uručio veliki drveni križ, simbol Kristove ljubavi prema čovječanstvu, te ih pozvao da ga pronesu svijetom navješćujući svima da samo u Kristovoj smrti i uskrsnuću nalazimo spasenje i otkupljenje.

Križu, koji se naziva i križem Svjetskoga dana mladih, 2000. se godine u Rimu prvi put pridružila i ikona Blažene Djevice Marije “Salus Populi Romani” – Spas rimskoga puka. Original se te ikone nalazi u rimskoj bazilici Svete Marije Velike, a prema legendi ju je naslikao sveti Luka evanđelist. Poznata je također po tome što se papa Franjo prije i poslije svakog apostolskog putovanja pred njom preporuči Marijinoj majčinskoj zaštiti i zahvali na primljenim milostima.

U poruci koju je mladima upravio prilikom biskupijskoga susreta u Rimu 2003. godine, kada im je uručio kopiju spomenute ikone i pozvao ih da je pronesu svijetom zajedno s hodočasničkim križem, sv. Ivan Pavao II. je naglasio da u teškim vremenima nismo sami zato što nam Isus, kao i Ivanu koji je stajao podno križa, daje svoju Majku da nas tješi svojom nježnošću. Nekoliko mjeseci prije ovogodišnjega susreta, mnoštvo je mladih u brojnim gradovima i župama američkoga kontinenta na svečan način pozdravilo križ i Gospinu ikonu na njihovom putu prema Panami.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: