HomevestiIndonezija. Vjerski vođe ujedinjeni za spas kišnih šuma

Indonezija. Vjerski vođe ujedinjeni za spas kišnih šuma

Katolički, budistički, konfucijanski, hinduistički, muslimanski i protestantski vjerski vođe u Indoneziji, zajedno s vođom Saveza starosjedilačkih naroda indonezijskoga arhipelaga, obvezali su se zaštititi prašume u toj otočnoj zemlji jugoistočne Azije

Zajedničku su izjavu 31. januara u Jakarti, među ostalima, potpisali Din Syamsuddin, predsjednik Središnjeg vijeća Muhammadiyaha, najveće indonezijske islamske nevladine organizacije, i biskup Yohanes Harun Yuwono, predsjednik Indonezijske biskupske komisije za ekumenske i međuvjerske poslove, a njome je pokrenuta Indonezijska međuvjerska inicijativa za kišne šume (IRI Indonesia).

Kišne šume u toj zemlji, koje se prostiru na gotovo 94 milijuna hektara, važno su stanište milijuna ljudi, neophodno za njihovo preživljavanje jer su, među ostalim, izvor hrane, ljekovitoga bilja i čiste vode. Unatoč tome, neodrživa razvojna politika dovela je do njihova uništenja. Vjerski su čelnici – kako je izvijestila agencija UCA News – upozorili da indonezijske vlasti izdaju dozvole za obradu velikih površina zemlje, kao i za nova rudarska postrojenja, razvoj infrastrukture i ilegalno krčenje šuma.

Napomenuli su pritom da je takva praksa društveno i ekološki neodrživa, ugrožava biološku raznolikost, zagađuje okoliš, narušava kvalitetu života ljudi, povećava razliku među različitim slojevima društva, uzrokuje sukobe i krši ljudska prava. Iz tog su razloga indonezijski vjerski vođe odlučili organizirati programe usmjerene na potporu aktivnosti kojima se podiže svijest o važnosti zaštite kišnih šuma te mobilizaciju zajednica na suradnju na tom području s vlastima, svim sastavnicama društva i partnerima Ujedinjenih naroda.

Din Syamsuddin, predsjednik Središnjeg vijeća Muhammadiyaha, izjavio je da će se Indonezijska međuvjerska inicijativa za kišne šume (IRI Indonesia) boriti za donošenje uredbe kojom bi se zaštitile prašume i koja bi bila dodatak postojećim uredbama o šumama i biološkoj raznolikosti. Zalagat će se također za redovitu edukaciju i informiranje zajednice o važnosti zaštite okoliša. Biskup Yuwono izrazio je pak želju da se enciklika pape Franje Laudato si’ kroz različite aktivnosti primijeni tamo gdje je potrebno odmah se suočiti s posljedicama klimatskih promjena.

Napomenimo na kraju da je prva Međuvjerska inicijativa za kišne šume nastala na poticaj međuvjerskog svjetskog saveza „Religija za mir“, u junu 2017. godine, u Nobelovom mirovnom centru u Oslu, a okuplja vjerske vođe i zajednice koji se zalažu za zaustavljanje krčenja tropskih šuma, u suradnji s autohtonim narodima, vladama, civilnim društvom i poslovnim svijetom.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: